In het Friese dorp Achlum hangt bij de NH-kerk een plaquette met vier namen. Een daarvan is Jan Atzes van der Pol. Hij werd in augustus 1944 in de Wieringermeer gearresteerd en afgevoerd naar Duitsland.  Op 14 februari 1945 is hij in concentratiekamp Neuengamme omgekomen. 

 

Jan Atzes van der Pol werd geboren op 18 januari 1918 in Achlum. Hij was een inwonend landarbeider bij de familie Schrale te Slootdorp (boerderij E25, Wierweg) in de Wieringermeerpolder.

Tijdens het ploegen op het land van de buurman Van der Bout (boerderij F22, Klieverweg) werd Van der Pol in augustus 1944 door een passerende patrouille van de bezetter gevangengenomen. Hij werd naar de grenswacht in Van Ewijcksluis bij Den Helder gebracht, vanwaar hij na enkele dagen op transport werd gesteld naar kamp Amersfoort.

Op weg hierheen heeft Van der Pol een briefje uit de trein gegooid, dat na enige tijd bij zijn ouders werd bezorgd. Nu wisten ze waar hun zoon was gebleven. Vanuit het doorgangskamp Amersfoort werd hij naar het concentratiekamp Neuengamme vervoerd, waar hij op 14 februari 1945 stierf.

bron: website Nationaal comité 4 en 5 mei, Achlum

 

Plaquette aan NH-Kerk te Achlum ter nagedachtenis van omgekomen bewoners tijdens WO2.

Copyright T. de Boer. Plaquette bij NH-Kerk te Achlum, ter nagedachtenis aan vier omgekomen bewoners tijdens WO2.