Brommers in de hal van Cultuurschuur
En lezing 26 januari 2016.

 

Het Historisch Genootschap heeft een nieuwe tentoonstelling in de hal van de Cultuurschuur. Het betreft de brommerverzameling van Marc Bischoff Tulleken en zijn broer. Jaren verzamelt hij oude brommers en alles wat hier nog meer bij komt kijken. Het museum dat hier aan verbonden is, is ontstaan in de jaren 1990.

Voor 1990 werden er vele ‘buikschuivers’ gebruikt door de jeugd. Ze moesten vooral grote afstanden afleggen om naar school te gaan. Van Kreidler Florett, Zündapp, Sparta, Berinni en Gazelle. De ‘buikschuiver’, deze had een smal en klein stuur en een buddyseat en was erg populair in de jaren 60. De buikschuiver werd omstreeks 1963, met de opkomst van de beatcultuur verdrongen door de Puch een model met een hoog stuur. Vrouwen reden eerst vooral Solex en later op brommers zonder versnellingen (automaat) zoals de Kaptein Mobylette, Peugeot  of Puch Maxi. Een uitgebreide collectie staat er in hun museum aan de Wierweg. De bromfietsplaatjes, verplicht in die jaren, werden in 2005 vervangen door een kentekenbordje. Deze liggen in de vitrine kasten in de hal. Een motorblok en een carbidlamp uit lang vervlogen tijd staan te pronken in de kasten.

Lezing

Op zaterdagmiddag 26 januari om 14.30u zal Marc zijn verhaal doen bij het Genootschap en zal hij vertellen over hoe hij ertoe kwam om te gaan verzamelen en een museum eraan te verbinden ook over het opvoeren van brommers en het onderhoud zal hij vertellen. De meeste brommers komen uit de Wieringermeer en hebben allemaal hun eigen verhaal. Voor vele zal het een feest van herkenning zijn want zeg nu zelf wie heeft nu niet een van de bovengenoemde brommers gehad. Aan elke brommer hangt een verhaal, door verkopen, opvoeren, of dat de politie misschien achter je broek aan zat enz. Marc komt hier graag over vertellen u bent van harte uitgenodigd.

De tentoonstelling is te zien vanaf 1 januari tot 31 maart 2019 en is gratis; de Cultuurschuur is de hele week geopend van 9 tot 20 uur.