Herdenkingspaal gecrashte vliegtuigen WO2 Noordoostpolder

voorbeeld herdenkingspaal in de Noordoostpolder

Herdenkingspalen op locaties gecrashte vliegtuigen WOII. Doe mee, doneer voor meer palen.

 

Direct naar Stichting Herdenkingspalen Hollands kroon

Actueel

11 april 2020 – onthulling herdenkingspaal Molenweg

4 april 2020 – onthulling herdenkingspaal Praamweg

25 oktober 2019 – tweede herdenkingspaal onthuld bij Vatrop, op Wieringen
Bekijk uitzending NHNieuws

14 september 2019 – eerste herdenkingspaal onthuld aan het Wagenpad, Wieringerwerf
Bekijk uitzending van NHNieuws

  

Achtergrond
Wieringerwerf, juni 2019 – Mark Hakvoort en Chris Dijkshoorn zijn samen Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon. Op 13 april 2019 vertelden zij bij het Genootschap over hun zoektocht naar vliegtuigcrashes in de Wieringermeer en boven Kolhorn ten tijde van WO2.

Zij zijn een inzamelingsactie gestart voor de financiering van tien herdenkingspalen. Om zo de herinnering levend houden aan de neergestorte bemanningen. Op 14 september 2019 is de eerste herdenkingspaal onthuld aan het Wagenpad.

Bekijk meer video-items onderaan dit bericht.

 

Gat in het dak
Voor Chris begon de zoektocht naar informatie over vliegtuigcrashes in zijn eigen huis in Kolhorn. Bij een verbouwing huis in zag hij aan de binnenkant van het dak vreemde constructies in de betimmering. Dit maakte hem nieuwsgierig. ‘Hoe kan dit, waarom deze houtconstructie?’

Na veel zoeken ontdekte Chris dat er in de oorlog een persoon door het dak was gevallen; het bleek om een bemanningslid te gaan van een vliegtuig van de geallieerden, JB535 (KIA 7). Het ging om een crash boven Kolhorn waarbij de brokstukken van het vliegtuig rondom insloegen. De lichamen van de 6 andere bemanningsleden lagen verspreid in Kolhorn en aan de Waardpolderhoofdweg. Een deel van de motor lag aan de kant van de weg met een lichaam ernaast. Op 13 april kon een van de gasten in het publiek deze gebeurtenis nog heel goed herinneren, ‘ik zie het zo weer voor me’ vertelde hij, ‘we fietsten er toen voorbij, heel indrukwekkend was dat’.

 

Tien herdenkingspalen
In Hollands Kroon zijn in totaal 40 vliegtuigen neergekomen. Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon wil door het plaatsen van informatiepalen de herinnering levend houden aan neergestorte bemanningen tijdens WO2. Vergelijkbare palen zijn al in de Noordoostpolder te zien.

De eerste fase beslaat het plaatsen van 10 palen. Bij elke herdenkingspaal komt een informatiepaneel: wat is op deze locatie gebeurd? Om wat voor vliegtuig ging het? Wat was de missie? Hoe is het met de bemanning afgelopen? De informatie wordt met de grootst mogelijke zorg samengesteld door Mark, Chris en andere vrijwilligers. De locaties worden opgenomen in een verhalenroute en door een fietsroute aan elkaar gelinkt.

Doneren
Wilt u ook dat deze herdenkingspalen er komen? Doe mee, doneer een bijdrage op IBAN: NL34 RABO 0340 8674 34 ten name van Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon.

Of neem contact op via e-mailadres info@shhk.nl of telefoonnummer 06 – 2080 3120.
Internet:  https://shhk.nl/


Meer video’s van NHNieuws

‘Het was een beste dreun’, vliegtuigbom uit WO2 opgeblazen
(11 juli 2019)

Britse blindganger in Wieringerwerf krijgt gezicht
(6 juni 2018)

Luister naar Mark en Chris, herinneren en herdenken, opdat wij niet vergeten!