In De Cultuurschuur een tentoonstelling van  tafelbellen, schellen en serviezen. Juni – augustus 2017

Ziveren tafelschel             Foto RHG

Deze activiteit is afgerond.

Corry Koolen verzamelde deze en haar man Rein heeft ze beschikbaar gesteld voor een tentoonstelling. Er zijn fraaie exemplaren bij. Van glas, brons, koper, porselein, zilver en aardewerk. Een heel klein exemplaar van prachtig kristal is circa 2 centimeter groot. Ze komen onder andere uit Zwitserland in de vorm van een koebel en Amerika en andere landen.

Vroeger was het heel gewoon om een dienster in huis te hebben en als zij nodig was werd ze met de tafelbel gemaand om te komen. Vaak ging het om de tafel te ruimen na de maaltijd of om de volgende gang te serveren. In die tijd werd er over tafelschellen gesproken en dit werd later tafelbellen. Het geluid is van de een nog mooier dan van de ander, helaas kan je dit niet horen want ze staan veilig achter slot en grendel.

Deftig tafelen

Dat er vroeger deftig getafeld werd laat men zien door de diverse prachtige serviezen. Een prachtig servies wat u herkend met de rode rand is 80 jaar oud en van de familie Stegeman. Dit werd cadeau gedaan bij het huwelijk en is nu in het bezit van de dochter Diny Dekkers-Stegeman. Het is wel een bijzonder servies: het heeft de onderwaterzetting overleefd. Daarnaast is er een theeservies met een gouden randje wat van de familie Dekkers afkomstig is.

Een zestal kop en schotels heeft een bijzonder verhaal. Het is uit de nalatenschap van de fam. Jorink. “Mijn moeder was elf jaar toen ze in het plaatsje Zegge in Noord-Brabant werkte. Dat ging in die tijd, geen school maar geld verdienen als dienstertje bij rijkelui die dit konden bekostigen. Toen moeder weg ging om elders te werken kreeg zij deze kop en schotels van mevrouw” legt Riet Miedema- Jorink uit. “Dit was in 1931 en toen was het volgens moeder al oud.”

Een ander servies met een groene versiering waarin een bij verwerkt is komt ook van een nalatenschap en was van de familie Hof – de Reus dit is ook bij het huwelijk verkregen. Het zou nu ongeveer 50 jaar oud zijn. Het is nu in het bezit van Ina Hoogenbosch-Glas.

Rouw theepot

Rouw theepot
foto RHG

Een heel speciaal item is toch wel het zwarte rouwtheepotje van Diny Dekkers. Het komt uit begin twintigste eeuw. Er staan nog wat accessoires bij en werd bij het overlijden van een persoon uit de kast gehaald. De rouwperiode werd vroeger op een juiste manier doorlopen en had daardoor zeker een bepaalde therapeutische waarde voor de nabestaanden. Na die anderhalve jaar rouw pakten ze het ‘gewone’ leven weer op. Aan de rouwperiode zaten zeer strenge en sobere regels vast. Zo dronken en aten de directe nabestaanden aanzienlijk minder en moesten ze met hun kleding laten zien dat ze hun geliefde misten (veel zwart dragen) als je dat niet deed, sprak de gemeenschap schande over je uit en was je niet respectvol. Ook binnenshuis werd er aandacht besteed aan de rouw. Men gebruikte in de rouwperiode dus uiteraard alleen rouwserviezen, dat is een compleet zwart servies, ook wel Basaltware genoemd.

 

 

 

                               
Kleinste tafelbel                                   Rode servies Diny Dekkers                            Zes kop en schotels Fam.Jorink
Foto RHG                                              Foto RHG                                                           Foto RHG