Vanaf zaterdag 31 juli 2021 een nieuwe thematentoonstelling, met de titel ‘Zwevende daken’.

Nu te zien bij het Historisch Genootschap Wieringermeer: tentoonstelling ‘Zwevende daken‘.
Kreeg het afgelopen jaar 75 jaar vrijheid de aandacht, nu is het de beurt aan de wederopbouw van de polder, dit jaar 75 jaar geleden.

Een heftige tijd. De Wieringermeerders zaten her en der verspreid, soms zelfs aan de andere kant van het land. Zodra de polder was drooggevallen liet de directie Wieringermeer er geen gras over groeien. De afwatering werd weer in orde gebracht zodat de boeren voorjaar 1946 weer voorzichtig het land op konden. Voor de bewoners werden er zoveel mogelijk noodwoningen aangeschaft. Helaas niet genoeg. Er zijn gezinnen geweest die meer dan twee jaar ergens anders moesten wonen.

Schade

De archiefgroep heeft uit de kelder een schat aan materiaal opgedoken en overzichtelijk opgesteld. De tentoonstelling laat zien hoe immens groot de schade was.

Hoe de grondwerkers opnieuw vanuit arbeiderskampen hun werk moesten doen. Hoe men zich moest behelpen in de schamele noodwoningen. Hoe de poldermiddenstand moest vechten om klanten terug te winnen. Velen die aan de rand van de Wieringermeer geëvacueerd waren kochten hun waar van de plaatselijke middenstand en die wilde op zijn beurt graag zijn klanten behouden. En hoe de boeren met weinig machines de voedselproductie weer op gang moesten brengen. Aan alles was gebrek.

Openingstijden

Iedere zaterdag middag van 2 tot 5 is het Genootschapshuis in de Cultuurschuur open en kan men gratis de tentoonstelling bezichtigen.
Daarna of daarvoor is er ook nog gratis koffie of thee!

Meer over deze tentoonstelling