The Thurin Horse. Een vader brengt met dochter en versleten paard in stilte de dagen door. Regisseur Béla Tarr op zijn best. Hongaarse wijn na afloop!

Let op: toegangsprijs € 10

Aanvang: 14 uur.
Zaal open: 13.30 uur.

Vooraf een korte inleiding door Mari Alföldy, vertaler en promotor van Hongaarse film en literatuur.

Na afloop aardappelhapjes en Hongaarse wijn.

In The Turin Horse spelen een oude vader, een verstilde dochter en een versleten paard de hoofdrol. Terwijl de storm op de poesta en om hun boerderij giert en de pannen van het dak vliegen, brengen ze hun dagen in stilte door. Wachtend op wat? Hun enige maal al die tijd zijn drie grote aardappelen, dampend in de schil.

Een buurman komt langs voor een fles pálinka en steekt een donderpreek af. Een groep zigeuners, op weg naar ‘Amerika’, stort zich op de put, probeert de dochter te schaken en laat als dank een mysterieus boek achter. Ondertussen lijkt de wereld tot stilstand te komen. De houtwormen knagen niet meer, het paard eet niet meer, het vuur dooft uit. Waar gaat dat heen?

Het antwoord ontvouwt de Hongaarse meesterfilmer Béla Tarr in zeven episoden. Schilderend met zwart, wit en grijs, laag over laag. Om de toeschouwer verbijsterd en verward achter te laten.

Kortom, een ongewone film, van een ongewone, eigenzinnige regisseur. The Turin Horse werd in 2011 op het filmfestival van Berlijn bekroond met een Zilveren Beer.

 

 

Film The Turin horse, van regisseur Béla Tarr, op 14 maart 2020 om 14uur in Wieringerwerf, in de Cultuurschuur.

O