Klassieker trok 50 miljoen bezoekers in 1989. Over de Russische tiener Vera en haar leven in industriestad Marioepoel. Aanvang: 14 uur.

Zaterdag 15 oktober, 14 uur

Titel: Little Vera.
In het Russisch: Malenkaya Vera
“In 1988-1989 bekeken door 50 miljoen Russen. Een film die ons vanaf het begin laat beseffen: dit is een filmklassieker van hoog niveau.”

We strijken neer in haven- en industriestad Marioepoel, onder de rook van staalfabriek Azofstal. Het is 1988. De economie is een puinhoop: werkloosheid, sociaal verval, gebrek aan alles. Bij kleine Vera is het thuis treurnis alom. Vader al jaren zonder werk, moeder praat 24 uur aan één stuk door. Vera zoekt troost bij vriend(inn)en, seks, drugs en rock&roll. Vera’s broer is de positieve uitzondering: hij studeert in Moskou. En af en toe klinkt poëzie, of wordt een lied aangeheven.

FilmToen draait Little Vera op 15 oktober, 14 uur in de Cultuurschuur

Little Vera, de originele filmposter

FilmToen draait dit najaar 3 films over landen en mensen die korte of lange tijd ingelijfd waren bij het grote Russische Tsarenrijk, of het Rijk van Lenin, Stalin en Breznjev.

Locatie: Cultuurschuur Wieringerwerf.
Datum: drie keer 2e zaterdag van de maand.
Aanvang:
14:00 uur. Deur open vanaf 13:30.
Entree:
5 Euro, in cash of digitaal.
Reserveren gewenst:
filmhuis@decultuurschuur.nl

 

NAJAAR 2022 – FilmToen

12 november draaien we The little Comrade (2018). We zien Estland in de jaren ’50, ingelijfd door de Sovjet-Unie. De moeder van de zesjarige Leelo, een vrijgevochten schoolhoofd, gaat tegen de Stalinistische terreur in en belandt in Siberië. Leelo denkt dat het haar schuld is dat haar moeder steeds niet terugkomt, ze gaat mee in de grote stroom en wordt lid van de Pioniers, daarmee is ze een “kleine kameraad”. Haar anti-Russische familie probeert Leelo op andere gedachten brengen, maar riskeert daarmee een enkeltje Siberië.

10 december verblijven we met Cold War (2018) in Polen. Pianist Wiktor en zijn vriendin Zula, zangeres en volksdanseres, willen uit de gevangenis van socialistische cultuurpolitiek, op naar het Westen, de Muur is nog niet gebouwd. Zula haakt af, bang haar Poolse ziel te verliezen. Wiktor vindt in Parijs, in rokerige jazzkeldertjes de vrijheid die hij zoekt. Als Zula na een tijdje alsnog de oversteek naar Parijs waagt, een glamourcarrière als zangeres lonkt, gaat het mis. Niet alleen Oost en West kunnen elkaar niet bereiken, ook Wiktor en Zula niet.