Historici Thea en Jan de Roos vertelden over de waterschappen tijdens WOII. Speciale aandacht voor 17 april 1945.
Drie keer is scheepsrecht! Na 2 keer uitstel is het nu wel gelukt. Thea en Jan de Roos, beide historicus, vertelden op zaterdag 2 oktober aan de hand van foto’s en documenten over de situatie bij de waterschappen in Noord-Holland tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Binnenkort staat hier het verslag.
Boek ‘Geen soldaat kan de polder regeren’
De lezing gaat over het boek dat Jan en Thea de Roos in 2019 publiceerden. Nog niet eerder waren de lotgevallen van de waterschappen ten tijde van WOII zo gedegen onderzocht.
Over de uitspraak:‘Geen soldaat kan de polder regeren’, dit boek laat zien dat het tegendeel het geval is. In de meidagen van 1940 zette het Nederlandse leger tientallen polders blank. De Duitse Wehrmacht deed in 1944-1945 hetzelfde. … Thea en Jan de Roos onderzochten hoe de (hoog)heemraadschappen en polderbestuurders op deze moeilijkheden reageerden.
Lezing
Thea zoomt in op de waterschappen en besteedt uiteraard aandacht aan de dramatische onderwaterzetting van de Wieringermeer op 17 april 1945.
Na de pauze vertelt Jan over de bestuurders en hun lotgevallen en over de zuivering van de waterschaps- en polderbesturen na de oorlog. Welke rol speelde NSB-burgemeester en heemraad Aris Saal? Hoe werd er geoordeeld over zijn daden en die van zijn broer Jan Saal? De laatste was een fanatieke NSB-er en tijdens de Tweede Wereldoorlog provinciebestuurder voor Noord-Holland.
Het boek is via de Uitgeverij Stichting Noord-Holland helaas niet meer leverbaar. Maar liefhebbers weten de weg vast wel te vinden naar verkoopkanalen voor tweedehands exemplaren of restpartijen van een origineel, nieuw exemplaar.