Om 14 uur, filmzaal Cultuurschuur. Over de teelt en het transport, toen en nu; en over potentie als plasticvervanger en het bietenblad als eiwitbron voor onze voeding.

Datum: zaterdag 21 januari 2023
Locatie: Cultuurschuur, in de filmzaal

Met Eddy Kerckhaert, Jaap Jippes, Rob Verberg en een hele boel bieten!

De toegang is gratis.

Om 14 uur stappen we in de wondere wereld van de suikerbiet.

Over de teelt en transporten naar de fabriek van vroeger tot nu. Verder hoort u alles over veelbelovende innovaties: de biet als grondstof voor plasticvervangers en het bietenblad als plantaardige bron van eiwit. Nog een weetje: wat de biet aan CO2 uit de lucht haalt, is tot op de kilogram nauwkeurig berekend.

In de polder is de suikerbiet vermoedelijk het meest bekend van de jaarlijkse herfstmodder op de wegen. De biet kan daar zelf niets aan doen, dat is gewoon een plant uit de Ganzevoet-familie, de beetwortel. In de groentetuin vindt u zijn broertjes en zusjes: spinazie, snijbiet en kroten. Allemaal eetbare planten. De rest van de familie hebben we tot onkruid gepromoveerd.

Eddy Kerckhaert vertelt over de teelt in vroegere jaren.

De eerste honderd jaar was het een zeer bewerkelijke teelt. Het zaaien, doorhakken, opéén zetten, wieden en de handmatige oogst vroegen ongeveer 400 manuren per ha. Tegenwoordig is de arbeidsfilm minder dan 10 uur. Mechanisatie, kweekwerk, automatisering en modernisering van de suikerfabrieken zijn daar debet aan.

Anno 2023 is de suikerbiet veel meer dan alleen voedsel.

De chemische industrie ziet potentie in de biet als plasticvervanger, we kunnen op termijn stoppen met gebruiken van aardolie voor plastic. Uit het blad zijn eiwitten te halen die vergelijkbaar zijn met kippeneiwit. De CO2 die de biet uit de lucht haalt is tot op de kg. nauwkeurig bekend.

De heren Jaap Jippes, bietenagent, en Rob Verberg, agronoom, vertellen vanuit hun specialiteit over de biet.

Van harte welkom in De Cultuurschuur!

 

LEES het verhaal Bietentransport in de Wieringermeer (Kroniek 87, jaargang 2020/3) geschreven door Rein Koolen.

 

21 januari 2023 om 14 uur in de Cultuurschuur. De biet is zo gek nog niet