Gratis te bezoeken, tentoonstelling ‘Zuiderzee in beeld: films en verhalen’. In gemaal Lely op 24 en 25 september.

Zuiderzee in beeld: films en verhalen’ is een rondreizende audiovisuele tentoonstelling. Op 24 en 25 september is de tentoonstelling gratis te bezoeken in Gemaal Lely (Medemblik). Tijden: 10.30 – 17.30 uur.

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier – HHNK toont in dit weekend het gemaal, ook wel ‘de witte kathedraal’ genoemd, in al haar glorie. Na jaren van modernisering aan de pompen en waaiers en een opfrisbeurt van buiten straalt ie meer dan ooit. Kom vooral kijken, een uitje voor het hele gezin.

Unieke beelden van de opening van het gemaal in 1930, zie je in dit filmpje (op youtube.com, 3:39min): Gemaal Lely in 1930, de opening.

Zuiderzeemuseum

Op 1 en 2 oktober doet de audiovisuele tentoonstelling tijdens de Maand van de Geschiedenis het Zuiderzeemuseum (Enkhuizen) aan. In het najaar gaat de tentoonstelling nog langs andere locaties.

‘Zuiderzee in beeld’ toont aan de hand van films van bekende regisseurs als Gerard Rutten, Joris Ivens en Bert Haanstra de maatschappelijke gevolgen van het Zuiderzeeproject en brengt de relevantie anno 2022 in beeld. Welke dromen moest de Afsluitdijk vervullen? Wat waren de gevolgen voor natuur en mens in het gebied? Wat is er van de beoogde grootse maatschappelijke transitie terechtgekomen op dit nieuwe land? ‘Zuiderzee in beeld’ geeft antwoord op deze vragen aan de hand van films geïnspireerd op het project en veranderde gebied, van de jaren 30 tot nu.

U bent van harte welkom om de tentoonstelling te bezoeken.

Bijbehorend boek

Bij de tentoonstelling is ook een boek verschenen: ‘Hoor, hoor, de dijk is dicht’. De auteur is Willem van der Ham.

Lees de informatie over tentoonstelling, films en boek na op: https://www.zuiderzeeinbeeld.nl/ 

Zuiderzee in beeld; films en verhalen