Een prachtige tentoonstelling ‘100 jaar Zuiderzeewet’ is te bezichtigen in de Genootschapsruimte in de Cultuurschuur.

 

Adres: Loggersplein 1 1771 CE Wieringerwerf
Elke zaterdagmiddag van 14.00- tot 17.00 uur.

Deze tentoonstelling gaat over de Zuiderzeewet (1918), de drooglegging van de Wieringermeer en alles wat hieraan voorafging.

 

MEER AANDACHT VOOR IR. LELY: 

Expositie over Cornelis Lely

In samenwerking met de Cultuurschuur zal tussen 23 juni en 1 juli 2018 in de hal een de Lely-expositie van de heer Ed Voigt, uit Lelystad te zien zijn. Op 23 juni om 14.00 uur zal het startschot worden gegeven in de Theaterzaal.

Een leuk detail is dat er in de hal van de Cultuurschuur een beeld staat van Cornelis Lely in kleine uitvoering. Dit beeld was de mal voor het grote beeld dat bij het monument op de Afsluitdijk staat. Gemeente Wieringermeer heeft dit beeld destijds gekocht van de maker; Mari Andriessen.

Voigt is een echte Lely-kenner, hij heeft over Cornelis Lely een boek geschreven, dat in maart 2018 is uitgegeven. Alle scholen in de polder zijn uitgenodigd voor een bezoek aan de expositie. De scholen zullen het boek overhandigd krijgen. Bekijk dit filmpje, Ed Voigt over Lely en zijn Zuiderzeeplan op Youtube, 18 april 2018 

Theaterstuk

Het is ook de bedoeling dat het theaterstuk over het ontstaan van de Zuiderzeewet opgevoerd zal worden in de Cultuurschuur. De datum zal later bekend gemaakt worden op de websites van de Cultuurschuur en Het Historisch Genootschap en via de reguliere media. In dit stuk zal de toenmalige tegenstem verwoord worden.

Excursie naar de Flevowand

Het bestuur van Het Genootschap is van plan om, bij genoeg belangstelling, een excursie te organiseren naar de “Flevowand” in Lelystad. Dit borduurproject, tot stand gekomen in de afgelopen 12 jaar, is gemaakt in Biddinghuizen door vele vrijwilligers. De Flevowand verbeeldt het afdammen van de Zuiderzee en de drooglegging van de Wieringermeer en de IJsselmeerpolders. Het wandkleed van 60 meter lengte zal te bezichtigen zijn vanaf 14 juni 2018 in Lelystad.

Bron: ? Cornelis Lely en zijn gezin anno?