Sloop voorkomen: wie heeft passende locatie voor houten barakken, gebruikt bij wederopbouw Wieringermeer?

 

Begin 2019 heeft de heer René Koops het bestuur van het Historisch Genootschap Wieringermeer benaderd. Hij is eigenaar van een stuk industriegrond (Slootvaartweg) in Slootdorp. Op deze plek staat, deels verscholen, het werkkamp uit de periode 1946 – 1955, dus na de tweede drooglegging.

Op 21 september 1945 werd de Commissie Wederopbouw Wieringermeer benoemd. Begin februari 1946 heeft Ir. Klink van het Ministerie van Wederopbouw en Openbare werken, een barakken jacht ondernomen. Een groot aantal verplaatsbare barakken werden door het publiek opgespoord. De vier barakken in dit kamp, werden als slaap-/woonbarak gebruikt. Daarnaast was er een badhuis, grote kantine, centrale keuken/ beheerderswoning en ziekenverblijf.

De heer Koops gaat op de plek waar nu de barakken staan een nieuwe schuur bouwen en daarom moeten de barakken weg. Hij heeft aan het bestuur van het Historisch Genootschap aangegeven dat de barakken kosteloos overgenomen kunnen worden. En dat is natuurlijk een prachtige geste. Alleen is het verplaatsen van één oude barak niet eenvoudig. En waar gaan we een barak weer plaatsen en met welk doel?

Voorkom sloop
Wij willen natuurlijk graag deze historisch waardevolle gebouwen behouden voor de Wieringermeer.
Wie heeft een goed idee (of ideeën) om deze gebouwen of een deel ervan te behouden?
Neem alsjeblieft contact op met secretaris mail naar

secretaris@wieringermeer.nl

Alvast bedankt voor uw hulp!

Lees HIER meer over dit logeerkamp voor arbeiders bij Slootdorp (deel 1).

deel 2  over dit arbeiderslogeerkamp.