Wieringerwerf, 4 maart 2017 – Een hele dag tot elkaar veroordeeld zijn. Het was een uitdaging die de ruim twintig bezoekers aangingen met het kijken van een zeven uur durende film met drie pauzes en een maaltijd toe. Vrijwel unaniem was het oordeel: dit had ik niet willen missen.

De film laat een kleine gemeenschap zien waarvan de leden, zuchtend onder werkloosheid, geldgebrek en zonder hoop, niet veel anders doen dan elkaar voor de voeten lopen. De onderlinge verhoudingen verslechteren, het weer verslechtert en de drank voegt er alleen maar narigheid aan toe. Het draait uit op een weergaloze café-avond met een aantal tangodansende zatteriken die uiteindelijk verdwaasd in slaap vallen.

Satantango vertoond bij Film Toen

Still uit de film Satantango een Hongaarse dramafilm (1984) van Bela Tarr

Naderend onheil
Onvergetelijke filmbeelden, soms dieptreurig, soms lachwekkend, vaak een vreemde droomwereld. Tot Irimias, de zelfbenoemde verlosser, toch nog echt komt opdagen maar ook die aankomst eindigt in een onvermijdelijke deceptie. Allemaal hun geld kwijt, de groep verspreid over een groot en moeilijk toegankelijk gebied en  opnieuw wachten op een oplossing. Dat alles in het zicht van de zinloos observerende dokter en begeleid door de oude zonderling die roepend waarschuwt voor naderend onheil onder een oorverdovend klokgeluid. Bizar. Tot slot de dokter die de kastplanken voor zijn raam spijkert. Hij wil, hij kan de werkelijkheid niet meer zien.

Hongaarse maaltijd
Na afloop werd de dag met een Hongaarse maaltijd afgesloten. Goulash, palinka en Hongaarse cake toe. Geweldig goede maaltijd aangeleverd door Hap maaltijdservice. Geschaard rond de tafel kwamen de meningen los. Een pracht dag.

 

Film De Wieringermeer op herhaling
Seizoen 2016/2017 van Film Toen sluit af met een herhaling op 1 april, om 14 uur van de film De Wieringermeer (1938). Kaarten bestellen via http://www.decultuurschuur.nl/filmhuis

Vrijwilligers gevraagd
De voorstellingen van Film Toen zijn alle drie goed bezocht. Binnenkort zal de werkgroep evalueren. Zoals het zich nu laat aanzien zal er voor volgend winterseizoen een nieuw programma gepresenteerd worden. Film Toen kan nog helpers gebruiken. Heeft u interesse? Aanmelden kan bij het Filmhuis of bij het Historisch Genootschap of via www.decultuurschuur.nl/filmhuis

 

Terug naar Film Toen.