Van 31 juli tot 15 december 2021 thematentoonstelling ‘Zwevende daken’.

DEZE TENTOONSTELLING IS AFGELOPEN.

tentoonstelling ‘Zwevende daken‘.
Over de wederopbouw van de polder, die in 1946 begon.

Een heftige tijd. De Wieringermeerders zaten her en der verspreid, soms zelfs aan de andere kant van het land. Zodra de polder was drooggevallen liet de directie Wieringermeer er geen gras over groeien. De afwatering werd weer in orde gebracht zodat de boeren voorjaar 1946 weer voorzichtig het land op konden. Voor de bewoners werden er zoveel mogelijk noodwoningen aangeschaft. Helaas niet genoeg. Er zijn gezinnen geweest die meer dan twee jaar ergens anders moesten wonen.

Schade

De archiefgroep heeft uit de kelder een schat aan materiaal opgedoken en overzichtelijk opgesteld. De tentoonstelling laat zien hoe immens groot de schade was.

Hoe de grondwerkers opnieuw vanuit arbeiderskampen hun werk moesten doen. Hoe men zich moest behelpen in de schamele noodwoningen. Hoe de poldermiddenstand moest vechten om klanten terug te winnen. Velen die aan de rand van de Wieringermeer geëvacueerd waren kochten hun waar van de plaatselijke middenstand en die wilde op zijn beurt graag zijn klanten behouden. En hoe de boeren met weinig machines de voedselproductie weer op gang moesten brengen. Aan alles was gebrek.

Openingstijden

Iedere zaterdag middag van 2 tot 5 is het Genootschapshuis in de Cultuurschuur open en kan men gratis de tentoonstelling bezichtigen.
Daarna of daarvoor is er ook nog gratis koffie of thee!

Meer over deze tentoonstelling