Wieringerwerf, 27 januari 2017 – Aan het interessante verhaal van Jasper Leek ging een ware volksverhuizing vooraf. De Activiteitengroep van het Genootschap, belast met de voorbereiding van deze middag, had op basis van eerdere themamiddagen de ontvangstruimte in het Genootschap ingericht voor 50 bezoekers, volgens sommigen een heel optimistische inschatting. Spreker en onderwerp lokten evenwel heel veel meer bezoekers. De op dat moment werkloze filmzaal van de Cultuurschuur bood uitkomst. Het paste precies.

Wouter Braat

Jasper Leek nam ons mee terug in de tijd naar het middeleeuws Wieringer meer. Zijn eerste stop was 1932, het jaar dat Wouter Braat zijn promotiescriptie had voltooid. Braat kon direct na de drooglegging in 1930 starten met zijn archeologisch onderzoek. Hij legde alles wat hij vond vast. De voorwerpen gingen mee naar de archieven.

Leek heeft die scriptie van Braat als uitgangspunt genomen voor zijn onderzoek;  alle indertijd opgeslagen voorwerpen heeft hij nogmaals tegen het licht gehouden.messchede

Vindplaats VI Schede van een dolk met Franse lelies versierd. Gedateerd: 1200-1250

 

Keramiekvondsten

Leek vertelde over de zeven vindplaatsen, over de dijk/weg van Paludanus, over de datering van de meer dan duizend keramiekvondsten en over de stormvloeden die ons gebied teisterden. Aan de hand van al die gegevens kregen we een goed beeld van de ondergang van het toenmalig gebied.

Gawijzend

Geschreven bronnen zijn er spijtig genoeg nauwelijks. De namen Gawijzend en Almersdorp kennen we nu nog dankzij de namen van boerderijen. Maar verder valt er in het huidige landschap op het oog niet veel te duiden. Er rest dan ook weinig anders dan reconstructies te maken aan de hand van de vondsten.

Zeven dorpen

Op een aantal fraaie schetsen liet Leek zien hoe de beruchte stormvloeden uit de twaalfde en dertiende eeuw het veenland van onze voorgangers wegspoelden. De Allerheiligenvloed van 1170, de Sint Nicolaasvloed van 1196; tot uiteindelijk de Clemensvloed van 1334 al het land buiten de huidige Westfriese dijk van Medemblik tot Kolhorn liet verdwijnen. Om het simpel te zeggen, Jasper Leek liet zien hoe de dorpen 1 t/m 7 verdwenen. Het was een boeiend verhaal.

Voorzitter Riet Miedema-Jorink dankte na afloop spreker en publiek.
Lees meer verhalen in de categorie Bodemvondsten.

RK