Historisch Genootschap en Het Filmhuis werken samen in FilmToen.

 

Programma najaar 2021

Thema: Eind goed, al goed

 

Datums: 9 oktober, 6 november, 18 december 2020.

Aanvang: 14.00 uur
Deur open vanaf 13.30 uur.

Toegangsprijs: 5 euro

 

In de Grote Zaal van de Cultuurschuur.

Vanwege de coronamaatregelen kunnen we maximaal 45 bezoekers ontvangen.

Reserveren dringend gewenst.

E-mail: filmhuiscultuurschuur@gmail.com
of bel naar: 06 8123 2610
Contactpersoon: Marco Lont

 

DE FILMS

9 oktober – Tel Aviv on fire

We vertonen een Israëlische tragikomedie over het opnemen van een Palestijnse soap, die aan beide kanten van de muur zeer populair is.

De hoofdrolspeler, productie-assistent van de soap, reist elke dag op en neer naar de set in Ramallah. Als de chef van de grensbewakers daar achter komt, trekt hij zijn gezicht in een vriendelijke plooi, maar streng blijft hij. Kan de productie-assistent er niet voor zorgen dat de vrouwelijke hoofdrolspeler, een spionne, kiest voor de Joodse generaal en niet voor haar Arabische man? De assistent zegt aarzelend toe – en werkt zichzelf steeds meer in de nesten. Want de Palestijnse regisseur heeft zo zijn eigen voorkeuren…

Maar uiteindelijk overwint de ware liefde, en is iedereen gelukkig. In 2019 uitgekomen in Nederland, 97 minuten.

 

6 november – Irma la Douce

Franse romantiek met een hoog o-la-la gehalte dartelt over het scherm. Met in de hoofdrollen Jack Lemmon en Shirley MacLaine.

In de rosse buurt van Parijs jaagt een politie-inspecteur met groot succes op prostituees. Maar hij ontdekt ook dat zijn chef een andere strategie volgt – in ruil voor steekpenningen kijkt hij de andere kant uit. Gevolg: de inspecteur krijgt le sac. In een bar, waar hij zijn verdriet verdrinkt, valt hij vervolgens in de armen van een begeerlijke prostituee.

Het is het begin van een achtbaan van kolderieke, erotische en tragische gebeurtenissen, die regelmatig uit de bocht dreigt te vliegen. Maar eind goed al goed: de prostituee zweert het Leven af, de inspecteur krijgt zijn baan terug en ze leefden nog lang en gelukkig.

 

18 december – Fanfare

Tijd voor een onverslijtbare klassieker die focust op één van die vele ruzietjes waar Nederland groot in is. Prachtig, liefdevol gefilmd, in romantisch zwartwit, met een hoge nostalgiewaarde. Met in de hoofrollen twee acteurs die “de lach aan hun broek hebben hangen”.

De plot: op een muziekconcours resulteert een al langer sluimerend conflict in fanfare Kunst en Vriendschap in een breuk. Hoekse en Kabeljauwse twisten, RK versus NH, hoge schutting, lage schutting. Beide helften van Kunst en Vriendschap nemen ten slotte, koppig als ze zijn, deel aan de finale van het concours. Niemand wil de ander voor laten gaan, dus voeren ze tegelijk een partituur uit die op zich niet om aan te horen is. Maar unisono klinkt het prachtig, met dank aan de gewiekste componist. Bingo, de hoofdprijs!

Oer hollandse les, met knipoog: alleen samen komen we eruit. Hoe actueel wil je het hebben?

 

Voor alle voorstellingen geldt: reserveren gewenst!

E-mail: filmhuiscultuurschuur@gmail.com
of bel naar: 06 8123 2610
Contactpersoon: Marco Lont