Historisch Genootschap en Het Filmhuis werken samen in FilmToen.

 

Programma najaar 2023

FilmToen reist 2x naar Zweden en 1x naar Italië.

Locatie: Cultuurschuur Wieringerwerf.
Datum: drie keer 2e zaterdag van de maand.
Aanvang: 14:00 uur. Deur open vanaf 13:30.
Entree: 6 euro*, in cash of digitaal.
Reserveren gewenst: filmhuis@decultuurschuur.nl

* Om FilmToen financieel gezond te houden, moet helaas de prijs omhoog.

14 oktober vertonen we Herfstsonate van Ingmar Bergman. Een moeder (Ingrid Bergman, geen familie van Ingmar) en haar dochter (Liv Ullman) vertellen elkaar in die film de waarheid. Heel intens, zoals regisseur Bergman dat kan laten zien. Echt op z’n Bergmans. Goede gesprekken met je moeder of vader of met een kind blijven lang in je geheugen hangen. Had ik vaker moeten doen denk je achteraf, of waarom reageerde ik toen zo of waarom zweeg ik. Aangrijpend. Uit 1978, duurt 99 min.

11 november kunt u Het zevende zegel zien, ook van Ingmar Bergman maar totaal anders. De film neemt ons mee naar de Middeleeuwen. De ridder die van een kruistocht in Zweden terugkeert, ontmoet tot zijn schrik de Dood. De mannen gaan in gesprek en besluiten via het schaakspel over hun toekomst. Een verhaal over geluk en pech, goed en kwaad. Prachtige beelden. Uit 1957, 96 min.

9 december draaien we La Strada van Frederico Fellini. Ik zag de film voor het eerst in 1959. Dat kostte me 1 gulden. De blik van het verkochte meisje (Giulietta Massina) maakte toen diepe indruk op me en dat zal nu niet anders zijn. De straatarme moeder droeg haar dochter over aan een brute circusman (Antony Quinn). Fellini filmt de tocht van het tweetal op bijzondere wijze;  delen zij lief en leed of is het niet meer dan uitbuiting? De mooie muziek is van Nina Rota. De film kreeg in 1956 de Oscar voor de beste buitenlandse film. Uit 1959, duurt 108 min.

Teksten: Rein Koolen.

E-mail: filmhuiscultuurschuur@gmail.com
of bel naar: 06 8123 2610
Contactpersoon: Marco Lont.
E-mail marcolontstroe@gmail.com