Werkgroep Oude Glorie Wieringermeerpolder

In de werkgroep Oude Glorie hebben individuele verzamelaars van historische land- en tuinbouwwerktuigen, gereedschappen en machines de handen ineengeslagen. Al deze materialen zijn gebruikt bij het in cultuur brengen van of bij de agrarische productie in de Wieringermeerpolder.

 

Bezichtigen verzamelingen

U kunt zelf op bezoek bij de verzamelaars. Groepen zijn ook van harte welkom, dit kan alleen op afspraak.
Bekijk de folder voor namen en contactgegevens van de verzamelaars.

 

Deelnemers Bezoek adres
Gerrit Roza Oom Keesweg 22, 1771 ME Wieringerwerf
Piet Zeeman Havenweg 11, 1771 nn Wieringerwerf
Gerrit Waiboer Wierweg 19   1774 nn  Slootdorp
Op afspraak:
René Muller Alkmaarseweg  Middenmeer (op afspraak)
Piet van Liere Schelphorst 6 Wieringerwerf (op afspraak)
 Theo Wagemaker De Slufter 18 Wieringerwerf (op afspraak)
 Nic Schouten Terpstraat 6 Wieringerwerf (op afspraak)
 Wim van Dam Zuiderpark 5 Wieringerwerf  (op afspraak)
 Henk van Nieuwenhuijzen Vliestroom 14 Wieringerwerf  (op afspraak)
Activiteiten
Provinciale Ploegwedstrijden 2016
 Demonstratie Hensbroek 2016
 Oude Glorie op Wielen 2017
 In memoriam Kommer Klok

Voor algemene informatie over werkgroep Oude Glorie

Neem contact op met dhr. Gerrit Roza (voorzitter).
Telefoon: 0227 601215

folder2Oude Glorie     folder1 Oude Glorie

 

Achtergrond Oude Glorie

Wat begon als een hobby van individuen is uitgegroeid tot een collectief, de werkgroep Oude Glorie. Een aantal verzamelaars heeft de koppen bij elkaar gestoken en besloten om hun collecties in gezamenlijkheid te promoten. De initiatiefnemers zijn met bestuursleden van het Historisch Genootschap Wieringermeer om tafel gaan zitten. Duidelijk was dat er in de archiefruimte van het Genootschap geen ruimte was voor de vele grote objecten. De verzamelaars bewaren de historische werktuigen daarom zelf in schuur of loods.

De deuren open zetten voor geïnteresseerden bleek echt een schot in de roos. De oude glorie van de Wieringermeer herleeft via de vele gereedschappen en machines die zijn gebruikt bij het in cultuur brengen van onze polder. Ook de verhalen over het werken met deze materialen zijn onlosmakelijk verbonden met die geschiedenis en brengen deze weer tot leven.  Veel mensen brengen hun spullen bij een van deze verzamelaars en deze krijgen dan weer een mooi plekje in zijn schuur of loods.

Gereedschap, tractoren en film

Er zijn verschillende materialen te zien en bij een ieder is het weer anders. Zo zijn er bij de een oude paardenploegen, landbouwmachines en trekkerploegen, zeg maar het grotere spul te zien. Bij weer een ander zijn er oude tractoren, waaronder vooral John Deere landbouwmachines en oude auto’s te bewonderen. Weer een ander heeft oud gereedschap en huishoudelijke artikelen, het kleinere spul. Elke eigenaar vertelt graag over zijn verzameling. Ook films over het verwerken van vlas en over de Wieringermeerpolder worden vertoond.