Achtergrond Oude Glorie

Wat begon als een hobby van individuen is uitgegroeid tot een collectief, de Oude Glorie. Een aantal verzamelaars heeft de koppen bij elkaar gestoken en besloten om hun collecties in gezamenlijkheid te promoten. De initiatiefnemers zijn met bestuursleden van het Historisch Genootschap Wieringermeer om tafel gaan zitten. Duidelijk was dat er in de archiefruimte van het Genootschap geen ruimte was voor de vele grote objecten. De verzamelaars bewaren de historische werktuigen daarom zelf in schuur of loods.

De deuren open zetten voor geïnteresseerden bleek echt een schot in de roos. De oude glorie van de Wieringermeer herleeft via de vele gereedschappen en machines die zijn gebruikt bij het in cultuur brengen van onze polder. Ook de verhalen over het werken met deze materialen zijn onlosmakelijk verbonden met die geschiedenis en brengen deze weer tot leven.  Veel mensen brengen hun spullen bij een van deze verzamelaars en deze krijgen dan weer een mooi plekje in zijn schuur of loods.

Gereedschap, tractoren en film

Er zijn verschillende materialen te zien en bij een ieder is het weer anders. Zo zijn er bij de een oude paardenploegen, landbouwmachines en trekkerploegen, zeg maar het grotere spul te zien. Bij weer een ander zijn er oude tractoren, waaronder vooral John Deere landbouwmachines en oude auto’s te bewonderen. Weer een ander heeft oud gereedschap en huishoudelijke artikelen, het kleinere spul. Elke eigenaar vertelt graag over zijn verzameling. Ook films over het verwerken van vlas en over de Wieringermeerpolder worden vertoond.

De groep bestaat ruim 11 jaar en is naarstig opzoek naar nieuwe leden. In 2023 sloot Gerrit Roza zijn deuren.  Hij verkoopt nu zijn spullen aan liefhebbers die hier ook over kunnen vertellen zo als hij dit ook graag deed. Zijn leeftijd vertelde hem om te stoppen maar  in zijn hart gaat hij door. In 2024 zal alleen Piet Zeeman zijn deuren openzetten. Toch  hopen ze dat er nog een paar nieuwe liefhebbers zijn die bij  het Collectief komen en waar belangstellenden dan kunnen  aankloppen om  de verzamelde oude werktuigen  kunnen bewonderen.

Heeft u tijd om eens per maand (de eerste zaterdag) de deur open te zetten voor belangstellenden, dan kunt u dit doorgeven bij Gerrit Roza.

 

Bezichtigen verzamelingen

U kunt zelf op bezoek bij de verzamelaars.
Wilt u een bezoekje brengen dan kunt u contact opnemen met de voorzitter Gerrit Roza.
Groepen zijn ook van harte welkom, dit kan alleen op afspraak.

Voor algemene informatie over de Oude Glorie;

Voorzitter:
Gerrit Roza
Oom Keesweg 22
1771 ME Wieringerwerf
Telefoon: 0227 601215

Leden van de Oude Glorie

Piet Zeeman
Havenweg 11
1771 NN Wieringerwerf

René Muller
Alkmaarseweg
Middenmeer

Piet v Liere 
Schelphorst
Wieringerwerf

Theo Wagenmaker
De Slufter
Wieringerwerf

Nic Schouten
Terpstraat
Wieringerwerf

Henk van Nieuwenhuizen
Vliestroom
Wieringerwerf

Aad v Arkel
Oosterterpweg
Wieringerwerf

Jannes Nieuwhof
Zuiderpark
Wieringerwerf

Arie Zeeman
Havenweg
Wieringerwerf.

Gerrit Waiboer
Wierweg 19
Slootdorp

folder2Oude Glorie     folder1 Oude Glorie

In memoriam Kommer Klok

In Memoriam Theo Janssens

Provinciale Ploegwedstrijden 2016

Oude Glorie op Wielen 2017

Demonstratie Hensbroek 2016