Digitaal bezoekerscentrum – geopend op 17 november 2023


In de hal van de Cultuurschuur geven een tiental sgraffito’s een mooi beeld van het ontstaan van de Wieringermeer. Jan Goeting was de kunstenaar die met deze techniek van krabben in verschillende cementlagen in 1955, in het toen nieuwe gemeentehuis, zijn kijk gaf op de geschiedenis. Deze sgraffito’s zijn de basis voor een digitaal bezoekerscentrum, Rondje Polder.

Kom kijken, neem uw familie en gasten mee

Op 10 tv schermen ziet u de relatie met de sgraffitto’s. De  vroegste geschiedenis van het huidige IJsselmeer wordt via een klei-animatie in beeld gebracht. We tonen de plannen van ingenieur Lely, de ingenieuze manier waarop al in de 19e eeuw grondonderzoek werd verricht.

Verder is in de animaties aandacht voor de aanleg van dijken, de gemalen Lely en Leemans, de selectie van pioniers en de vorming van een gemeenschap. Het noeste werk en de eerste oogsten komen in beeld. U ziet beelden over de oorlogsjaren en de rampzalige gevolgen van het opblazen van de dijk op 17 april 1945. De bevolking herpakt zich. In het bezoekerscentrum laten we ook zien hoe de polder zich ontwikkelt tot wat het nu is.

Rondje Polder is een initiatief van St. Cultuurschuur en Historisch Genootschap Wieringermeer.

Openingstijden Cultuurschuur
Op werkdagen van 8 tot 20 uur.
In het weekend van 10 tot 16 uur. Gratis entree.
Burg. Loggersplein 1
1771 CE Wieringerwerf