Een bijzondere grafzerk met drie personen. Wie zijn zij en wat is het verhaal achter deze personen. We krijgen hulp van kleindochter Joke v Leijden-Kistemaker zij rijkt ons gegevens aan.
Gijsbert Pieter kwam in 1938 op de boerderij aan het Wagenpad 1 samen met zijn gezin wonen. Zij gaven de naam “Krabbenhof” aan de boerderij, vanwege de vele krabben die
er geleefd hebben toen de Wieringermeer nog zee was. Gijsbert is getrouwd met Catharina Westerdijk uit Middelstum Gr. op 12 maart 1919 gemeente
Kantens Gr. Gijsbert werd geboren in 1891 in de Haarlemmermeer als landbouwerzoon. Zijn vader heeft daar een landbouwbedrijf en was een vooraanstaand man. Gijsbert ging na zijn lagereschooltijd en opleiding zijn geluk elders zoeken. Zijn broer werd de opvolger van zijn vader zoals dit gewoon was in die tijd. Hij vond een baan in de Biesbosch als bedrijfsleider op een honderden hectare groot akkerbouw- en veeteeltbedrijf. Dit was niet helemaal wat hij zocht en solliciteerde in 1938 naar een akkerbouwbedrijf in de Wieringermeer. Dit lukte en zo vertrok hij naar de Wieringermeer met vrouw en drie kinderen.
Gemeenschapsmens
In het nieuweland kon hij zich volkomen ontplooien. Hij was diep godsdienstig en werd ouderling van de Hervormde kerk. Hij werd voorzitter van de afdeling Holl. Mij. Van de Vereniging voor Bedrijfsvoorlichting was hij 20 jaar voorzitter, ook voorzitter van meerdere landbouwscholen. Het was nog niet genoeg want hij werd later secretaris van de Drie Gezamenlijke Landbouworganisaties in de Wieringermeer. Na de onderwaterzetting van 17 april 1945 verzette hij heel veel werk voor de wederopbouw. Hij was mede de motor die de boeren weer mogelijkheden gaf om te kunnen boeren. Kistemaker is voor dit vele werk geëerd met een koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Overdracht
Het was een behulpzaam mens, integer, meelevend en altijd trachtend partijen tot elkander te brengen op een zeer diplomatieke manier. Een ware vechter voor alles wat hij juist achtte. Dit uitte hij ook in zijn privéleven. Op 1 mei droeg hij de hoeve over aan zijn zoon Klaas. Gijsbert ging niet stil zitten maar trad hij voor halve dagen in dienst van het Boekhoudkantoor HMvL (nu heet dat Accountantsbureau), als bedrijfseconomisch medewerker met als standplaats Middenmeer. Dit heeft hij veertien jaar volgehouden, het was een grote hobby en deed dit werk met grote inzet. Hij werkte nauw samen met de Landbouwvoorlichtingsdienst en werd hier een goed stuk werk voor de akkerbouw in de Wieringermeer en omgeving tot stand gebracht. Gijsbert overleed op 25 augustus 1979 88 jaar oud in Hoorn.
Een duizendpoot
Zoon Klaas is getrouwd met Annie Winkel en kregen drie kinderen. Zij staan op de grafsteen. De oudste zoon Ben, die verongelukt is in Rockport USA, staat ook vermeld op de grafsteen.
Klaas was geridderd in de orde van Oranje-Nassau. Hij was 25 jaar voorzitter van de Boerenleenbank- Rabobank.
Klaas zat in het Bestuur van de Agrico
Was Gouverneur, en voorzitter van de Rotary
Erelid van RC Hoorn Fellowschip of Gardening
Voorzitter van de jeugdcommissie
Past Rotary opgericht en later de Probus in Wognum. Ontving de Paul Harris, oprichter van de Rotary, onderscheiding. Na het werkzame leven, Study Engels/tolk gedaan.
Was voorzitter van het Nut, Voorzitter van het Optimisten(koor).
Voorzitter van Slachtofferhulp en heeft een Levensboek geschreven.
Herdenkingssteentje bij graf van Gijsbert Simon Kistemaker. Annie en Klaas Kistemaker
Samen met zijn echtgenote Annie voor haar ouders, die in het verzet hebben gezeten, een gedenksteen gerealiseerd.