Periode: 1934 tot 1964
Verteld door: Martien van Langerak
Plaats: Middenmeer
Nu in Middenmeer steeds meer winkels sluiten of regelmatig van branche veranderen zijn er aan de Brugstraat nog maar 3 zaken over, met hun oorspronkelijke bestemming.
Dat zijn: slagerij van van ’t Riet, bakkerij Slijkerman (daarvoor Veenstra, de Groot en Kok) en de kapper, nu Immink maar voorheen Arie Laan en daarvoor Gert Zwart. Deze kapperszaak bestaat al sinds 1934 en zit nog steeds in hetzelfde pand Brugstraat 3. De tegenwoordige eigenaar, Immink, nam in 1990 de zaak over van Arie Laan, die de zaak in 1964 overnam van weduwe Zwart en hier 26 jaar knipte. Mevrouw Zwart verhuisde naar Heiloo en vervolgens naar Lelypark, waar ze nog 5 jaar heeft gewoond, voordat ze in 2000 overleed.
Gert Zwart was een van de eerste pioniers in het dorp, waar nog maar enkele huizen stonden. Het was in zijn zaak scheren en knippen van boeren en burgers en vooral op woensdag, als er beurs was, was het zeer druk. De notabelen en middenstanders kwamen elke morgen, zoals Ruud Smit, Klare en dokter Hoogkamer en collega’s. Hier deden de nieuwtjes uit de polder de ronde, voordat men weer aan het dagelijkse werk begon. De kapsalon was gevestigd in een zeer sterk gebouwd huis. Het was tevens een winkel waar tabak, sigaren en sigaretten verkocht werden. In de oorlog waren de sigaren duur en werden daarom per 2 of 3 stuks verkocht in een sigarenzakje.
Tijdens de onderwaterzetting bleef de zaak overeind, maar wel met veel schade. Gert Zwart was als echte pionier als een van de eersten weer terug in zijn zaak, maar dat mocht toen nog helemaal niet, hij zou er dus weer uit moeten.
Zwart was met zijn spulletjes in een veewagen van van Wieren illegaal de polder ingetrokken. Van Wieren had wel een vergunning om in de polder vee te vervoeren. Alle huisraad van Zwart stond in de veewagen verstopt achter strobalen en zo gingen ze naar Middenmeer, bij controle werden ze niet gesnapt en mochten ze doorrijden. Eenmaal in Middenmeer had de kapper geluk: toen de koningin in Middenmeer kwam en ook in zijn zaak een kijkje kwam nemen vond zij hem zeer moedig! Zwart mocht blijven.
Hij had ook alweer als eerste een telefoonverbinding, nummer 95, wat voor veel mensen wel gemakkelijk was, ze konden bij hem bellen. Kapper Zwart was een zeer vooruitstrevend man, maar ook vindingrijk: tijdens de onderwaterzetting oefende hij zijn beroep uit in het gebouwtje van een weegbrug, 3 x 1 meter groot, in LutjeKolhorn. Het was een zeer aparte man en zeker ook in voor een grapje. Als je als knaapje kwam te knippen en hij mocht je vader niet zo erg, dan kon hij je helemaal kaal knippen. Het knippen en scheren is wel aan mode onderhevig, maar er zal altijd aan de hoofden gewerkt blijven worden.
Geschreven door Martien van Langerak.