Utrecht, 28 januari 2017 – In de huid kruipen van de Engelse geheime dienst gedurende de Tweede Wereldoorlog? Op de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT) Beurs 2017 kregen docenten de kans om met een replica Enigma uit de Tweede Wereldoorlog de code te kraken. De vernieuwde website tweedewereldoorlog.nl, dé portal voor het onderwijs, werd op de beurs gepresenteerd.
Educatie WOII
Onder de noemer Educatie WOII presenteren de Anne Frank Stichting, het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Kamp Westerbork, het Veteraneninstituut, het Nationaal Militair Museum, het NIOD en tal van andere musea en educatieve instellingen hun aanbod op de NOT-beurs. Gezamenlijk brengen zij al hun lesmateriaal over de Tweede Wereldoorlog onder de aandacht van docenten via www.tweedewereldoorlog.nl.
Deze portal is dé plek waar betrouwbare informatie over de Tweede Wereldoorlog wordt aangeboden. Op de site kun je als klas of leerling digitale lessen volgen en kunnen docenten lesmateriaal bestellen. Wie een gastspreker (ooggetuigen WOII en recente vredesmissies) wil uitnodigen voor in de klas kan ook op tweedewereldoorlog.nl terecht.
Publieksportal voor iedereen toegankelijk
De portal is onlangs vernieuwd en brengt naast het educatieve aanbod voor iedereen toegankelijke informatie over de Tweede Wereldoorlog. Zo worden aan de hand van verschillende thema’s belangrijke gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog belicht. Ook biedt het een actueel overzicht van WOII-gerelateerde tentoonstellingen in de diverse herinneringscentra en oorlogsmusea in Nederland. In de digitale tentoonstellingen op de portal vind de bezoeker bijzondere verhalen, betekenisvolle plekken, foto’s, voorwerpen en vele andere bronnen.
Samen de herinnering levend houden
De portal is een van de eerste resultaten van het Platform Herinnering Tweede Wereldoorlog (Platform WOII). Dit is een netwerkorganisatie waarin het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, de Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45, de Oorlogsgravenstichting, de Stichting Liberation Route Europe, het Netwerk Oorlogsbronnen en het Nationaal Comité 4 en 5 mei samenwerken. In dit samenwerkingsverband houden verschillende organisaties zich bezig met het levend houden van de herinnering aan en verspreiden van kennis over de Tweede Wereldoorlog.