Eind 2011  kwam er een einde aan zeventig jaar zelfstandige gemeente Wieringermeer.  Burgemeester P.F. Leegwater droeg als laatste burgervader de zeventig jaar oude ambtsketen. Sinds het begin in 1941 hebben acht benoemde burgemeesters en zes waarnemers dezelfde ambtsketen gedragen. 

[ afbeeldingen volgen nog ]

De eerste burgervaders: Smeding en Loggers

Vanaf 1 januari 1941 was dhr. S.Smeding waarnemend burgemeester. Hij droeg voor het eerst de ambtsketen. Voor die tijd was hij landdrost vanaf 1938 tot 30 juni 1941. De eerste burgemeester die benoemd werd, was dhr. G.G.Loggers. Op 1 juli 1941 kreeg hij de ambtsketen omgehangen. Smeding werd op 13 juli 1942 door de Duitse bezetter uit het ambt gezet en geïnterneerd in Kamp Sint-Michielsgestel (Noord-Brabant).


NSB-burgemeester Saal

Zijn plaatsvervanger was dhr. Saal. Voor de Tweede Wereldoorlog was hij werkzaam als landbouwer en hij was één van de oprichters van VV Wieringerwaard. Op 13 juli 1942 werd hij aangewezen als burgemeester namens de NSB van de gemeente Wieringermeer. Na de oorlog werd hij tot drie jaar gevangenschap veroordeeld, hem werd het kiesrecht ontzegd. Hierna vestigde hij zich op een boerderij op Texel. Saal was gehuwd en kreeg zeven kinderen.

 

Verzetsman Mansholt

De opvolger van Saal was waarnemend burgemeester Sicco Mansholt: hij bestuurde de gemeente vanaf de bevrijding op 5 mei tot 22 mei 1945. Eigenlijk was de post voorbestemd voor verzetsman A.C. de Graaf. Maar omdat de Graaf op 17 april 1945 werd vermoord nam Mansholt zijn taak over.

In de periode voor zijn verhuizing naar de Wieringermeer had Mansholt al buitenlandse ervaring.  Als jongen bezocht hij de HBS in Groningen en ging daarna naar de Tropische Landbouwschool in Deventer, waar hij een opleiding volgde tot tabaksplanter. In 1934 vertrok hij naar Java om daar te werken op een theeplantage. Het koloniale systeem benauwde hem echter en daarom keerde hij in 1936 weer terug naar Nederland. Hij vestigde zich als boer in 1937 de Wieringermeer, hier had hij een landbouwbedrijf aan de Cultuurweg. Hij werd secretaris van de plaatselijke SDAP-afdeling. Daarnaast had hij verschillende andere openbare functies in de Wieringermeer, waaronder waarnemend burgemeester van de gemeente Wieringermeer. Gedurende de oorlogsjaren was Mansholt actief in het verzet. Hij verborg onderduikers en hij organiseerde de clandestiene voedselvoorziening voor de westelijke provincies. Mansholt werd direct na de bevrijding burgemeester, maar niet voor lang.

 

Loggers en Omta

Op 22 mei 1945 nam G. G. Loggers het stokje weer over evenals de ambtsketen. Hij droeg deze tot 1955 en kon hem toen overdragen aan Fokko Omta, die een burgemeesterspost in Stedum verruilde voor de polder. Fokko Omta heeft de polder twintig jaar gediend.

 

Knorr, van het Kaar en weer een Omta

Burgemeester J.F.G. Knorr werd in 1975 op ludieke wijze ingehaald. Met een oude eenwiel fiets. Hij trad aan in 1975 en eind 1992 stopte hij met werk en ging in Heiloo wonen. H.van het Kaar kon daarna de ambtsketen omdoen als waarnemer, om hem begin 1994 door te geven aan W.F. (Wiert) Omta. Hij had een eigen akkerbouwbedrijf in Emmeloord, dat later door zijn zoon is overgenomen. Hij is 8 jaar wethouder geweest in de Noordoostpolder voor hij in 1994 burgemeester werd van Wieringermeer. Na zijn jaren in de  polder is W.F. Omta nog tot november 2011 burgemeester in Ermelo geweest. Op 28 oktober 2011 werd Omta benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

 

Gutker en Spekreijse

In 2000 nam J. Gutker, als waarnemend burgemeester, de ketting ter hand, om hem in 2001 aan te reiken aan F.J. Spekreijse. Deze burgemeester ontving in 2005 Koningin Beatrix in onze polder, ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum. Eind 2005 vertrok Spekreijse voor de post van burgemeester van Lochem. Spekreijse was oorspronkelijk een onderwijsman. Hij begon in 1986 een bedrijf voor begeleiding van scholen en meer specifiek de ontwikkeling van methodieken en leermiddelen, voor leerlingen met leer- en gedragsproblemen en de training van docenten van dergelijke leerlingen. Van dit commercieel bedrijf met vestingen in Nederland, België en de Nederlandse Antillen was hij tot 1999 eigenaar en algemeen directeur. Hij was actief in de politiek in gemeente Wisch en was daar wethouder.

 

Eerste vrouwelijke burgemeester: Zeeuw – Lases

Op 15 december 2005 kreeg de Wieringermeer voor het eerst een vrouw als (waarnemend) burgemeester, mevr. L. A.G.M. de Zeeuw-Lases, zij vertrok op 1 juni 2006 naar gemeente Neerijnen. Ze begon haar politieke carrière in 1982 als gemeenteraadslid in de gemeente Anna Paulowna, waar ze aansluitend in 1990 benoemd werd tot wethouder en loco-burgemeester en korte tijd waarnemend burgemeester. Tussen 2000 en 2005 was ze burgemeester van het Gelderse Ruurlo.

 

Leegwater sluit de rij

Juni 2006 nam voor de tweede keer een vrouw het waarnemerschap over: mevrouw M. Beens-Jansen. Eerder was zij lid van Provinciale Staten van Noord-Hooland en wethouder van Beverwijk. Haar waarnemerschap was van korte duur, want Peter Leegwater trad aan. Leegwater was eerder wethouder en loco-burgemeester van de gemeente Schermer geweest. Daar had hij onder andere Ruimtelijke Ordening, Volkshuisvesting en Economische Zaken in zijn portefeuille; daarnaast was hij directeur van een agrarisch bedrijf. En zo zijn we rond. Burgemeester Leegwater bestuurde de polder tot eind 2011, tot de samenvoeging van de gemeenten Anna Paulowna, Wieringen, Nieuwe Niedorp en Wieringermeer in 2012 een feit was.

 

Burgemeesters kwamen en gingen. De ambtsketen is gebleven. Als deze kon vertellen wat zouden daar toch mooie verhalen uit komen. Verschillende koninklijke bezoeken heeft het mee gemaakt. Diverse openingshandelingen en eerbetoon mocht deze ambtsketen mee maken. Laten we er zuinig op zijn.