In 1936 begon Hendrik Buwalda als de eerste bakker en bakte slechts 15 broden per dag. Tijdens de onderwaterzetting verbleef hij in Broek op Langedijk en later in Wieringerwaard bij de Nieuwe Sluis E2. Na een bericht aan de klanten dat ze weer in de polder woonden, boden ze aan om aan huis te bezorgen. Op zaterdag 12 augustus 1950 opende de heer Buwalda de herbouwde brood- en banketbakkerij met ijssalon. De heropening op 25 april 1953 werd druk bezocht en veel artikelen waren al snel uitverkocht. Op 2 mei werd een herkansing georganiseerd, waar men voor 49 cent anderhalf ons heerlijke bonbons kon kopen. Het ananasijs was bijzonder populair. In 1953 droeg vader de zaak over aan zoon Age Buwalda. “En de bakker bakte voort.” In 1969 vond een heropening plaats van een uitgebreide en gemoderniseerde zaak. In 1995 kreeg de bakkerij opnieuw een facelift, met meer koelingsruimte, praktische en cosmetische verbeteringen en een aangepast exterieur. Bakkerij Buwalda won veel prijzen en werd een begrip in Wieringerwerf. Ondertussen had zoon Klaas, de derde generatie, de zaak overgenomen.