Titel:

Periode: vanaf 1930

Verteld door: Kees Meeuwsen.

Plaats: Friesland – Wieringermeer

Inleiding: Onlangs kreeg het Genootschap voor de geschiedenis van Wieringermeer een originele timmerkist aangeboden. Deze timmerkist, compleet met een la voor het opbergen van werkkleding en zelfgemaakt kruishout en blokschaven, werd al in 1930 hier in de Wieringermeer gebruikt door Jan Kloosterman.
Jan Kloosterman werd geboren in Bergum, Friesland, op 23 maart 1898. Zijn vrouw, Sytske Kloosterman-Boorsma werd geboren op 25 augustus 1902, ook in Bergum, Friesland. Jan Kloosterman was als timmerman werkzaam bij aannemer Kingma. Toen de Wieringermeer voor de eerste maal droogviel vestigde hij zich als uitvoerder in Kamp Slootdorp. De Afsluitdijk was nog niet dicht, dus ging Jan per boot met bouwmaterialen en zijn timmerkist vanuit Harlingen door het open gat van de Afsluitdijk naar Den Oever. Hij ging een keer in de maand naar huis, eerst nog per boot, maar later toen de Afsluitdijk gesloten was, ging hij per fiets de dijk over.

In de Wieringermeer was nog vrijwel niets. Er moesten boerderijen gebouwd worden en in de dorpen woningen en winkels. In 1931 kwam ook de rest van het gezin naar Slootdorp. Er waren intussen drie kinderen: Jurjen 9 jaar, Wim 7 jaar en Jitske 5 jaar. De verhuizing ging ook weer per vrachtboot vanuit Harlingen door het gat van de Afsluitdijk. Jurjen en Wim konden al naar school bij juf van Harlingen. Aan de Slootweg was een halve burgerwoning ingericht als school. In dit schooltje waren in 1 ruimte alle 6 klassen aanwezig! De andere helft van die woning werd bewoond door de familie Meeuwsen. De Wieringermeerschool werd geopend in 1933 in de Kerkstraat, daar konden toen alledrie de kinderen Kloosterman heen. De kinderen herinneren zich nu nog de waterboot, die in het kanaal lag, en de boot waar kruidenierswaren verkocht werden. Later vestigde het gezin Kloosterman zich aan de Koningin Emmastraat op nummer 4.

In 1942 bracht zwager Simon Boorsma een Joods gezin naar de familie Kloosterman. Het dochtertje Ida bleef bij het gezin als onderduiker wonen en zou pas na de bevrijding weer naar haar familie terugkeren. Op 17 april 1945 werd de Wieringermeer door de Duitsers onder water gezet en moesten de bewoners vluchten, dat gebeurde met een paard en wagen van houthandel Eecen. Het gezin kwam in Broek op Langedijk terecht.
In 1946 verhuisde de familie weer; nu naar een woonboot bij de opslagplaats van Kingma in de Haukes. Jan ging op de fiets naar Slootdorp en meewerken aan de wederopbouw van de Wieringermeer. In 1947 verhuisde het gezin naar Slootdorp, naar de Kerkstraat, naast smederij H. Struik. Eindelijk in 1948 kon de familie weer terug naar hun huis aan de Koningin Emmaweg. De timmerkist stond weer in de werkplaats.

Onlangs hebben Jitske Dekker-Kloosterman en haar zoon Jurjen de timmerkist van Jan Kloosterman geschonken aan het Genootschap, waar hij een mooi plekje krijgt in het Genootschapshuis aan de Brugstraat in Middenmeer.

Geschreven door: Lenie Visser-Geers.
.