Schedel gevonden aan de Noorderdijkweg

Een van de schedels die gevonden waren aan de Noorderdijkweg

Weet u nog dat hier schedels langs de weg gevonden waren enkele jaren terug in 2007? Bij navraag bleek het te gaan om drie personen uit de zeventiende eeuw.

 

De tanden waren behoorlijk vlak afgesleten en was van een man tussen de 34 en 40 jaar oud. De stumpert had cariës en hij at in die tijd al brood. Brood eten begon pas in de zeventiende eeuw. De twee andere schedels zijn in de Universiteit van Leiden ten behoeve van het onderwijs opgeslagen omdat deze zo mooi gaaf waren. De mannelijke schedel is vernietigd dit zijn ze uit ethisch oogpunt verplicht. Het is verboden schedels zelf te behouden.

Ze zijn daar  aan de Noorderdijkweg hoogst waarschijnlijk terecht gekomen met grondwerkzaamheden. Tijdens de wegwerkzaamheden bij Opperdoes waar een nieuw kruispunt werd aangelegd een tijd geleden. Op die plek is hoogst waarschijnlijk een galgenveld geweest vanuit Medemblik. Maar het kan ook zijn dat daar in de tijd van Napoleon een Lazaret bevond (ziekenhuis) en dat daar de doden, door ziekte (pest,cholera,) en van de oorlog werden begraven. De werklui kwamen ze tegen bij het grondwerk en maakten er grappen mee. Op een stok zetten of zelfs mee nemen op de bumper van de auto is me verteld. Toch hebben ze het weer snel weg gehaald. De grond die daar afgegraven werd, werd als vulmiddel langs de wegen gestort in de Wieringermeer. Of als ophoging van de viaducten gebruikt.

Maar het kan ook van bewoners zijn geweest, waar op het land een boot na de onderwaterzetting naar boven is gekomen. Daar is nooit melding van gemaakt maar is nu wel bekend bij mij. Het wrak is door de boer geruimd en opgestookt. Waarschijnlijk heeft de boer deze schedels ooit daar gevonden en keurig langs de kant van de weg gelegd en gehoopt dat iemand dit zou vinden. Je kon ze n.l. niet missen. Hoe het nu precies zit is niet duidelijk. Misschien komen ze hier helemaal niet vandaan.

RHG