Periode: vanaf 1955
Verteld door: Martien van Langerak
Plaats: Wieringerwerf
Het (oude) gemeentehuis staat sinds 10 september 1955 in Wieringerwerf. Het is ontworpen door de architecten Berghoef en Klarenbeek. Dit nieuwe gebouw was noodzakelijk geworden vanwege de grote bevolkingsaanwas. Het gebouw is rechthoekig geprojecteerd. Zo ook het Raadhuisplein.
Dit alles in de symboliek van de situatie hier in de Wieringermeer, met zijn rechthoekige vormen van de strakke kavels. Destijds vond menig raadslid het een hoop geld wat uitgegeven moest worden voor deze schoenendoos of fietsenfabriek, zoals het al gauw genoemd werd. Het gebouw staat nu door de voortgaande huizenbouw midden in het dorp. Maar het blijft vierkant, met veel ruimten en zalen, gangen en kantoren. Maar ook met een trap waar geweldige bruidsfoto’s gemaakt worden. De muren hebben voorstellingen van de geschiedenis van de Wieringermeer in Italiaanse stijl, in scrafiti-techniek. Een korte beschrijving in chronologische volgorde:
1. Water – golven en schip
2. Het droogvallen – schelpen en zeeasters
3. Bewerking van de grond – dragline
4. Gerijpt koren – zaaien en maaien
5. De inundatie – vlucht, koolzaad
6. De vlag uitsteken
7. Zelfstandige gemeente
8. Wederopbouw
9. Vruchtbaarheid – moeder en kind
De raads- en trouwzaal is zeer ruim en kan door middel van een gordijn gehalveerd worden.
De inrichting van de raadszaal heeft iets unieks: de akoestiek en het uiterlijk van de wanden. De muren zitten vol met ingemetselde draineerbuisjes. De hele Wieringermeer ligt er vol mee, eerst om het zilte water en daarna om het regenwater af te voeren. Deze buisjes waren blijkbaar over na de ontginning, werd beweerd, maar het behoorde hier tot moderne kunst en vooral om het galmen in de grote ruimte tegen te gaan. Nu kan men in de oppositie op gedempte toon spreken over een raadslid dat moet vallen! Anderen hebben het over de klaagmuur waar briefjes in kunnen worden geschoven om verhoord te worden, maar meestal zijn het slechts snoeppapiertjes. Zo is de democratie in de Wieringermeer goed gedraineerd.
Wat zal er na 2012 met dit gebouw gebeuren, nu vier gemeenten in Holland Kroon zijn opgegaan? Een kantoor of toch een fietsenfabriek?
Bij vertrek in 1954 van burgemeester Loggers kreeg het Raadhuisplein de naam Loggersplein.
Het gemeentehuis werd op 10 september 1955 officieel in gebruikgesteld door de Commissaris van de Koningin in de provincie Noord Holland, de hoogedelgestrenge heer Dr. J.M. Prinsen.
geschreven door: Lenie Visser-Geers