Abbekerk, november 2020 – Marjan Schipper – Torbijn heeft twee jaar gewerkt aan een boek over verzetsorganisaties in West-Friesland en Wieringermeer die in het laatste oorlogsjaar nauw samenwerkten rond wapendroppings en -transporten. U kunt het boek kopen bij de auteur.

Het boek omvat verhalen en een route langs de zgn. ‘droppingfields’, de afwerpterreinen in West-Friesland waar de Commandant AfwerpTerreinen (de C.A.T.) Hil Schipper het commando over voerde van september 1944 tot mei 1945. Wapens, radio-onderdelen, sabotagemateriaal en ook geheim agenten werden op nachtelijke uren aan parachutes gedropt boven 8 terreinen in West-Friesland. Tekst, kaarten en foto’s in het routeboek geven samen een verbluffend goed inkijkje hoe dit in zijn werk ging.

De route begint op de Zomerdijk (Spanbroek) bij het ouderlijk huis van Hil Schipper (oud adres Zomerdijk C3) en eindigt op de Grote Zomerdijk (nabij Wognum), op het afwerpterrein Mandrill van een neef van Hil: Piet Schipper. De route gaat door de Wogmeer, de Streek en de Wieringermeer. U kunt de route in zijn geheel rijden (fietsen, per auto, als wandelaar) of in delen. Met de kaarten op de uitgeklapte kaften, de extra losse kaart, legenda, routebeschrijving en adressenlijst is alles heel makkelijk te vinden.

Boek Droppingsroute West-Friesland

Routebeschrijving langs de afwerpterreinen West-Friesland WOII. Hil Schipper was de ‘CAT’, Commandant Afwerpterreinen. September 1944 – Juni 1945.

 

Reünie 

Het idee voor een boek ontstond in 2018 naar aanleiding van een reünie van de familie Schipper, nazaten van Hil en zijn vrouw. De familie maakte een busrit langs de afwerpterreinen en Marjan vertelde het verhaal erbij.

Of de plaatsen van de droppingsvelden nog bestonden en te vinden waren was eerst nog onduidelijk, evenals of daar nog wel iets interessants te zien zou zijn. Afwerpterrein Mandrill was bekend aan de Zomerdijk, maar waar lagen die andere? Marjan startte een zoektocht.

Verschillende boerderijen en velden waren gemakkelijk te vinden, maar andere kostten veel meer tijd en moeite. Men wist onderling niet waar een ander veld zich bevond, want alles wat je wist in die tijd, kon je leven kosten. Veel meer vragen kwamen boven. Wat werd er gedropt, hoe ging dat, voor wie waren de gedropte materialen en door wie werden ze eigenlijk besteld? Waar gingen ze naar toe en waar werden ze voor gebruikt? Waar werden ze opgeslagen en hoe werden ze vervoerd? Antwoorden leverden weer nieuwe vragen op.

De zoektocht naar het centrale wapendepot in de Wieringermeer leidde naar twee slootjes: de Aartswoudertocht en de Winkelertocht. Dat de gedropte wapens destijds in het geheim opgeslagen werden in depotschepen, was voor Marjan een grote verassing. Deze en vele ontdekkingen hebben geleid tot dit routeboek vele verhalen, authentieke beelden, notities, tekeningen, documenten  kaarten en zelfs een stukje echte parachutezijde.

Marjan Schipper – Torbijn en Anita Blijdorp (boek over de Wapentransportgroep Wieringermeer) hebben nauw samengewerkt.

 

Luister naar dit radiofragment: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/278061/marjan-schrijft-boek-over-haar-zoektocht-naar-west-friese-droppingsroute

 

Boek bestellen

100 pagina’s

full colour

160 afbeeldingen

Prijs: € 22,50 (exclusief verzendkosten)

Bestellen per mail of telefonisch/chatbericht  bij Marjan Schipper-Torbijn

mcjtorbijn@gmail.com                    06-46247079

Hil Schipper circa 1945