Op 8 november, de dag voor de Kristallnacht, werd er door de kinderen van de hoogste klas van de basis school Don Bosco 200 bollen gepland bij het Monument aan de Gran Pré Molierestraat in Wieringerwerf. Het 4 & 5mei comité was de promotor van deze actie. De dames van de Herdenkingssteentjes woonden de het planten ook bij. Een vertegenwoordiger van de Stichting Joodswerkdorp was ook aanwezig.

 

De Kristallnacht vond plaats in de nacht van 9 op 10 november 1938. In heel Duitsland werden Joden en hun bezittingen aangevallen. De Kristallnacht was een door de nazi’s georganiseerde actie gericht tegen het Joodse deel van de Duitse bevolking. Nazipropagandaminister Joseph Goebbels wordt gezien als het brein achter de Kristallnacht.

De Stichting Freedom Flame NL wil bewustwording creëeren rondom het thema ‘Leven in Vlrijheid’. De tulp Freedom Flame staat voor de boodschap “Let us be strong in the resolve to stand firmly for freedom and justice in an unsettled world”. Deze boodschap is op 13 september 1948 gegeven door Field Marshal Bernard Law Montgomery bij het ontsteken van het vrijheidsvuur.In 1948 werd het Bevrijdingsvuur door Montogomery naar het D-day strand in Normandië gebracht en vervolgens door Nijmeegse atleten meegenomen naar Wageningen. Vanaf dat moment brandt het Bevrijdingsvuur permanent en is het de basis voor de Nationale Bevrijdingsvuurestafette die in de nacht van 4 op 5 mei plaatsvindt naar verschillende gemeentes. Gemeentes die hier aan mee doen, openen allen met dit vuur in hun eigen gemeente het bevrijdingsfestival op 5 mei.

75 jaar bevrijding
De wens van de stichting is dat de tulp bij alle oorlogsmonumenten in Nederland geplant wordt en in het jubileumjaar van 75 jaar bevrijding in 2020 op 5 mei in heel Nederland zal bloeien. Gemeente Hollands Kroon staat achter dit initiatief en alle andere Nederlandse gemeenten zijn opgeroepen hieraan mee te doen.

https://freedomflamenl.jimdo.com