Wieringermeer, 10 april 2017 – In de nacht van 25 op 26 juli 1943 stortte een Engelse bommenwerper, type Halifax, neer aan de Dolfijnweg te Slootdorp. Van de 7 bemanningsleden wist alleen de staartschutter Sergeant Jock Loudoun zijn leven te redden met de parachute. Hij en zijn vrouw Vera zijn in 1979 en 1993 teruggekomen naar Slootdorp en Middenmeer om de crash locatie en begraafplaats te bezoeken. Dhr. Terpstra heeft toen in 1979 deze bijzondere officiële bezoeken georganiseerd, als wethouder en locoburgemeester van de toenmalige gemeente Wieringermeer.
Eén van de omgekomen bemanningsleden is Sergeant James Stewart. Hij werd geboren op 1 april 1923 in West Kyo – Durham. Hij was aan de boord van de 4 motorige Halifax bommenwerper de flight engineer (boordwerktuigbouwkundige). Kort omschreven, was James Stewart verantwoordelijk dat de vier motoren bleven draaien. James en anderen hebben waarschijnlijk te kort tijd gehad, om de parachute om te doen, voordat de Halifax op circa 6000 meter hoogte ontplofte. De wrakstukken kwamen neer, verspreid over verschillende boerderijen aan de Dolfijnweg bij Slootdorp. Delen van de vliegtuigromp bij familie Hakvoort, een vleugel met twee motoren in de voortuin bij de familie Juurlink. En de andere motor(en) nabij de tussensloot van Juurlink en Spits (nu Hoitink).
James Stewart komt uit een arm mijnwerkers gezin met vier kinderen. James was een pientere jongen en door zijn hoge cijfers op de lagere school, viel hij op bij de leraren. Een kinderloos leraren echtpaar van de lagere school, heeft James verder geholpen met volgen van een opleiding tot engineer. Na zijn schoolopleiding werkte hij 4 jaar bij de Rington’s Tea Company in Newcastle upon Tyne, dit bedrijf bestaat nog steeds. Toen in september 1939 de oorlog begon, werd ook James opgeroepen voor de dienstplicht. Door zijn werktuigbouwkundige kennis werd hij overgeplaatst naar de Engelse luchtmacht de RAF en is opgeleid als boordwerktuigbouwkundige voor een Halifax bommenwerper. Na de crash op 26 juli 1943, heeft de Duitse bezetter dezelfde dag om 19.00 uur avonds de zes omgekomen bemanningsleden begraven op het kerkhof te Middenmeer.
De jongere zus Margaret van James is nu 91 jaar oud en kan vanwege haar broze fysieke gesteldheid helaas het graf van haar broer niet meer bezoeken. Haar dochter Sue en schoonzoon Allan daarentegen wel, en komen op zaterdag middag 15 april 2017 naar de Wieringermeerpolder. In samenwerking met het Historisch Genootschap van de Wieringermeer, wordt de Cultuurschuur bezocht. Hierna de crashlocatie aan de Dolfijnweg, waar bij de familie Hakvoort thee en koffie wordt gedronken. En tot slot gaan zij het graf van James bezoeken, waar om circa 16.00 uur de Last Post wordt geblazen.
Opdat wij niet vergeten, dat deze jonge mannen die 74 jaar geleden alles hebben gegeven, hun ervaring, kennis, moed en als laatste hun leven voor onze vrijheid.
Informatie over de vliegtuigcrashes in de Wieringermeer tijdens WO II bij markhakvoort14@gmail.com
Lees ook: donderend door de heldere lucht