GROET – Bij het opruimen van zijn ouderlijk huis vond Kees de Bakker in 2018 een fotoboekje met afbeeldingen van de onderwaterzetting. De Bakker sr., destijds eigenaar van een groenten- en fruitzaak in de Terpstraat te Wieringerwerf, had de foto’s in 1945 aangeschaft.
‘WIERINGERMEERRAMP 17 APRIL 1945’ stond op het omslag. 20.000 hectare met drie dorpen, 514 boerderijen en 7000 inwoners (inclusief onderduikers en logeerkinderen uit de stad – die kwamen om aan te sterken) werden door het water bedreigd. In het boekje staat verder: ‘Om 12.10 lieten de Moffen de dijk in de lucht vliegen op plm. 6 k.m. van Wieringen.’ Op de bijbehorende foto, ’den volgende dag gemaakt met bladstil weer onder het oog der bewakers’, stroomt het water donderend de polder binnen.

Wieringermeerramp 17 april 1945, uitgegeven door de Medemblikker Hero Rijnsent (1906-1997).
De maker van dit fotoboekje met 34 foto’s (die van een boerderijkarkas was dubbel geplaatst) was Hero Rijnsent (Medemblik 12 augustus 1906 – Emmen 10 augustus 1997) uit Medemblik. Hij had een fotografisch atelier en fotohandel voor paspoortfoto’s etc. Hero was de laatste anderhalf jaar van de oorlog ondergedoken geweest, o.a. in de Wieringermeer, om te voorkomen dat hij te werk werd geplaatst in Duitsland. Hij had op 17 april in alle vroegte gehoord dat de bezetter de polder onder water zou zetten. Met een aantal mensen ging hij boeren af om te ze te waarschuwen zodat ze tijdig hun vee konden verplaatsen.
Dit vertelt zoon Rob Rijnsent (74) uit Sint Pancras in maart 2025. Van beroep elektropuncturist, daarmee in het voetspoor tredend van zijn moeder die als verpleegster natuurgeneeskunde praktiseerde en zijn grootvader die in de oorlog in kamp Theresienstadt belandde en daar is gestorven. Voor zijn grootvader heeft Rob Rijnsent een Stolpersteen neergelegd in de Amsterdamse wijk de Pijp. Ook zijn oma van moederskant kwam via Westerbork om in Duitsland.

Wieringermeer vóór, tijdens en na de overstroming. Fotoboekje, 2e druk, 1946. Hero Rijnsent.
Fotograaf Hero Rijnsent heeft, na de eerste, beperkte oplage van zijn fotoboekje, in 1946 een tweede, groene editie gemaakt, ook met touwtjes gebonden. Zoon Rob weet niet hoeveel daarvan zijn gemaakt. Wel weet hij dat er een is aangeboden aan koningin Wilhelmina. (Mogelijk bij het bezoek dat Wilhelmina op 27 februari 1946 aan de polder bracht, red.) De 34 foto’s en de bijschriften staan afgebeeld op zijn website www.radts.nl. Ook te zien op dezelfde site zijn foto’s gemaakt door vader Hero op het bevroren IJsselmeer in 1963, toen met een echt Shell-tankstation en Hero Rijnsent en zijn vrienden op een motor met de vrouwen op het zadel.
Kees de Bakker, Groet.
april 2025.

Foto: Hero Rijnsent (1906-1997), destijds fotograaf in Medemblik. Meer afbeeldingen op de website van zoon Rob Rijnsent, www.radts.nl Zoekwoord: onderwaterzetting Wieringermeer.

Adres van Fotografisch Atelier en Fotohandel Hero Rijnsent. Foto: collectie Rob Rijnsent.

Hero Rijnsent (1906-1997) op oudere leeftijd. Fotocollectie Rob Rijnsent.