Zo hebben zij op 09-08-2012 op de oude wijze graan gemaaid. Dit deden ze omdat ze tijdens de festiviteiten van het evenement ‘Wieringerwerf op Wielen’ van het volgend jaar 2013 een demonstratie zullen geven over het dorsen. Ze zullen daar vertegenwoordigd zijn met een oude dorsmachine en laten dan zien hoe men in vroeger tijd het graan dorste.

 nwsn_DSC026591920x12851

Men maaide het graan met Graanmaaier- zelfbinder van het merk Cormick Deering. Hij is 7 voet breed en stamt uit ca 1950. De eerste eigenaar was dhr Tiesma van de Schervenweg.

Nu is deze in het bezit van Kommer Klok. Het graan wordt gemaaid en direct in schoven gebonden en uitgeworpen. De trekker is een David Brown 900 van 45 pk en komt uit ca 1956. Het is een onderdeel van de verzameling van Theo Janssens uit Slootdorp. Om een wagen vol te krijgen heeft met ca 0,15 ha nodig. Bij het oogsten met de hand worden de aren afgesneden met een sikkel (een groot krom mes) en in schoven gebonden. Vroeger werden er 12 schoven in ‘hokken’ gezet. Hokken zijn tegenover elkaar geplaatste

schoven. Ze staan schuin tegen elkaar op een rijtje op het veld om te drogen en om daarna gedorst te worden. Het scheiden van de korrels van de stengels ( het stro). Men werkte vroeger ook met de vlegel een handwerktuig. De dorser slaat op de aren met een buigzame stok of de vlegel. Als het gedorste graan vanaf een zeef of blad in de lucht geworpen wordt, kan de wind het kaf en andere losse stukjes wegblazen. Dat noemt menwannen. Zwaarder afval wordt met de hand van het blad geplukt, of verdwijnt door de gaten van de zeef. Tegenwoordig wordt alles machinaal gedaan. Hier komt ook het spreekwoord ‘het kaf van het koren scheiden’ vandaan.

 nwsn_DSC02676-e1346071788808

Wat ook een verschijnsel is en helaas verdwenen, zijn de schelfen, de in puntvormige opgetaste schoven op een raamwerk van palen staan. Om tot een schelf te komen had je 3 hokken nodig dus ca 36 schoven. De bovenste werden ondersteboven geplaatst zodat de regen de aren niet zou bereiken. De stengels kwamen over elkaar heen, zodat de aren eronder bleven om goed te kunnen drogen. De tarwerassen hebben t.o.v. vroeger korter stro(stengels) en meer graan. Hierdoor is het optassen op de wagen moeilijker geworden. De wagens dateren van ongeveer 1960 en een leuk detail is, dat ze zijn gemaakt door Smederij van Zoonen van de Oostwaardhoeve. Daar waar voorheen het Joodswerkdorp was. In een van de barakken die erbij stonden, was een smederij gevestigd, die was van Zoonen. De zichten die hier gebruikt zijn, zijn van Gerrit Waiboer

Tijdens Wieringerwerf op Wielen 2013 zullen de diverse werktuigen en tractoren te bezichtigen zijn. Ook zal er een zeldzame machine komen, die afkomstig is uit Canada. Het wordt nog een hele toer om hem hier te krijgen vanwege zijn enorme grootte. Tegen die tijd hoort u hier zeker meer van.

nwsn_DSC02717     nwsn_DSC02643    nwsn_DSC02749