Dankzij een studiebeurs was ik in staat om de zeevaartschool op Terschelling te volgen voor de opleiding aspirant stuurman. Ongeveer om de 6 weken reisde ik dan met de Naco-bus van Alkmaar via de Wieringermeerpolder naar Harlingen en dan van hier met het m.s. Friesland (vaart momenteel tussen Enkhuizen en Medemblik) naar Terschelling. Hier woonden we met z’n kleine tachtig leerlingen in het internaat.
Het is oktober 1959. Als leerling van de Willem Barentsschool op Terschelling vaar ik mee op het m.s Juliana voor een weekje praktijkessen. Deze praktijklessen hielden o.a. in het onderhoud van een schip zoals schilderen, bikken, psalmzingen (dek schuren m.b.v. puimsteen), onderhoud tuig, d.w.z, knopen en splitsen en niet te vergeten, de navigatie. Zowel kustnavigatie, m.b.v. kompas en herkenningspunten aan de wal, als astronomische navigatie, het hoogte meten van zon en sterren m.b.v. de sextant.
Hierna moest er dan worden gerekend om uiteindelijk te bepalen waar het schip zich bevond. Nu, de eerste keer rekenen ging blijkbaar niet helemaal goed. Toen ik de uitkomst in de zeekaart van het IJsselmeer construeerde kwam ik terecht in een plaatsje met de naam Middenmeer (18 mijl fout). De naam was mij, ondanks dat ik er eens in de zes weken met de voornoemde bus langs gereden ben, nog nooit opgevallen. Niet wetende dat ik er het grootste deel van mijn leven zou wonen en? naar ik hoop, er voorlopig niet weg te gaan.
Henk Torenvlied.