Nieuwe expositie! Over muziek en muziekgezelschappen in de Wieringermeer sinds 1933. Zat.middagen, 14-17 uur.

Directie doneerde instrumenten

De polder kent ook op muzikaal gebied een rijke traditie. In de jaren dertig, veertig, vijftig, in de tijd dat culturele voorzieningen dicht bij huis moesten zijn, waren het de polderbewoners zelf die muziek maakten. Verenigingen verrezen in de jaren dertig als paddenstoelen uit de grond.

De eerste georganiseerde muziekbeoefening dateert uit 1933, een optreden van Muziekkorps Slootdorp ter ere van de boomplantdag. Twee jaar later ontstond muziekgroep Creona. Directie Wieringermeer nodigde de muzikanten uit voor de Polderdag (jaarlijks op 20 augustus) en ‘betaalde’ in ruil voor het optreden de instrumenten.

Koren en piraten

Maar ook met de stem als instrument kun je muziek maken! Diverse koren in de Wieringermeer zijn hiervan het bewijs. Ook thuis werd gemusiceerd en in de jaren zestig richtten vriendengroepen beatbandjes op. Niet alle verenigingen en groepen wisten zich te handhaven. Gebrek aan interesse, verhuizing van jongeren naar buiten de polder (oa. vanwege studie), of verandering van muzikale modes en voorkeuren spelen hierbij een rol.

In de 70’er en 80’er jaren waren de piratenzenders op het platteland een fenomeen. Onwettig, maar graag beluisterd. In de Wieringermeer was de zender Black City uit Kreileroord bekend. In diezelfde tijd stond de Beurs in Middenmeer regelmatig ‘bol van muziek’. Vele bands van naam en faam, uit binnen- en buitenland traden hier op.

Meer foto’s bij dit onderwerp op: https://wieringermeer.nl/tentoonstellingen-2/


Wij zijn open op zaterdagmiddag

Kijk en geniet van deze tentoonstelling in de expositieruimte van het Genootschap.

Elke zaterdag open van 14.00 – 17.00 uur.