Op 28 mei 2024 werd koningin Maxima ontvangen in de Cultuurschuur. Meer prinsessen en koninginnen gingen haar voor.
De Zuiderzeewerken en de drooglegging van de Wieringermeer kregen honderd jaar geleden veel belangstelling van de koninklijke familie. Elke fase in dit proces was een bezoek waard maar meestal met weinig ceremonieel.
Soms werd er zelfs geen enkele ruchtbaarheid gegeven aan het bezoek. Prinses Emma en freule Tuyll van Serooskerke bezichtigden in 1929 de bouwput van het elektrisch gemaal Lely. Op 5 augustus van hetzelfde jaar reisden koningin Wilhelmina en prinses Juliana per schip, met de s.s. Zilvermeeuw van de MUZ naar de Zuiderzeewerken. Ze bezochten Medemblik, Wieringen en de sluisput op de afsluitdijk bij Den Oever. Behulpzame heren hielpen hen over de loopplank en op de kale kade wapperde één vlag.
Prins Hendrik reisde incognito
Op 21 augustus 1930 was de Wieringermeer drooggemalen. Een week kwam prins Hendrik, echtgenoot van Wilhelmina, langs. Vanaf Wieringen kon hij de drooggelegde polder aanschouwen. Hij reisde incognito. In café Bruul gebruikte hij de lunch, maar hoe hij vermomd was bleef onbekend. In april 1932 reisde hij weer richting Wieringermeer, nu in gezelschap van de Directeur Generaal van de Zuiderzeewerken. Per trein naar Alkmaar en verder met de auto. Eerst naar gemaal Lely. Daarna naar Slootdorp, waar de woningbouw in volle gang was. Vervolgens per boot naar de werkzaamheden rond het sluitgat van de afsluitdijk.
De koninklijke aandacht voor de Wieringermeer duurde voort. Zo was prinses Juliana aanwezig bij de ingebruikstelling van de waterleiding en koningin Wilhelmina bij de opening van de NH kerk te Slootdorp (beide in 1932). Bij recentere feestelijkheden kwamen koningin Beatrix en prins Claus op bezoek. De volgende generatie is aan de beurt, op 28 mei wordt koningin Maxima ontvangen in de Cultuurschuur met alle egards die er tegenwoordig bij horen.
Hanneke Koolen.