Scouting ‘Die Robben’ viert in 2019 haar jubileum met een expositie. De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met het Historisch Genootschap Wieringermeer.

Wanneer? Tussen 1 april en 30 juni 2019.
Locaties: in de hal van de Cultuurschuur én in de Genootschapsruimte, deze is op zaterdag open van 14 – 17 uur.

De vitrines in de hal zijn gevuld met oude en nieuwe spullen uit de geschiedenis van de Scouting. Verder is ook in de expositieruimte van het Genootschap divers materiaal te bewonderen.

Vele plakboeken vertellen de geschiedenis van de Scouting. Ook de uniformen van de welpen en kabouters hangen daar, hoofddeksels, speldjes en insignes uit een rijk verleden. De vitrines in de hal zijn elke dag tussen 08.00 en 20.00 uur vrij te bezichtigen.

Robbenplaat

Ringen van de Elfjes

Scouting Die Robben in Wieringerwerf is opgericht op 1 juni 1959. De groepsleider was K. Kluft. De groep in de Wieringermeer heet ‘Die Robben’. Die naam stamt van een zandplaat in de vroegere Zuiderzee, vlak onder het voormalige eiland Wieringen. Op die zandplaat kon je zeehonden vinden en daarom noemden ze die de ‘Robbenplaat’. Nu bestaat die zandplaat niet meer. In 1930 was de Wieringermeerpolder drooggemalen en heeft men op de plek van die plaat een groot bos aangelegd: Het Robbenoordbos! Zo leeft de naam van de zandplaat dus voort en sinds 1959 ook in de naam van de groep.

In al die tijd hebben ze meegedaan aan regionale en landelijke activiteiten zoals de Regionale- en Landelijke Scouting Wedstrijden, Avond 4-daagse, Nationale-, Europese- en Wereld Jamboree en nog veel meer. Ze kwamen hierdoor in contact met groepen uit het buitenland. De gedachte om er te zijn voor anderen is een belangrijke leidraad en de natuur is heel belangrijk bij de Scouting. Door diverse opdrachten te vervullen kon je naar een andere groep ‘overvliegen’. Diverse knopen leerde je om je in de natuur te kunnen redden, van mastworp tot tweezoeteliefjes. Kamperen en contacten met andere groepen elders in het land waren leuke activiteiten. Bij het bezoek van Koningin Beatrix in de jaren tachtig aan de Wieringermeer hebben ze opgesteld gestaan als erehaag bij het gemeentehuis. Ook bij de wandeltochten door de bossen zorgden zij voor bruggen of vlotten om de wandelaars van de ene naar de andere kant te brengen. Radiocontacten over de hele wereld is meer van deze tijd.

Grootste jeugd en jongerenorganisatie

Scouting is de grootste jeugd en jongerenorganisatie ter wereld. Meer dan 40 miljoen scouts komen wekelijks bij elkaar in talloze clubhuizen en scoutingterreinen om het spel van het verkennen te spelen. In de vorige eeuw, zo rond 1907 schreef een Engelse generaal een boek om de Verkenners in het leger bepaalde technieken bij te brengen. Robert Baden-Powell was in die tijd verwikkeld in de boeren oorlog in Afrika. Toen hij terugkeerde in het Verenigd Koninkrijk merkte hij dat zijn boek niet alleen in het leger gebruikt werd, maar ook door de Engelse jeugd. Hierop heeft hij een nieuwe versie geschreven en dit uitgeprobeerd op een speciaal kamp met een groep jongens. Het boek sloeg in als een bom. Overal ontstonden groepen kinderen die aan de hand van het boek van Baden-Powell het spel van het verkennen gingen spelen. In 1910 kwam scouting ook naar Nederland.
In het begin was het spel voornamelijk voor jongens van 12-13 jaar en ouder. Ook jongere jongens en meisjes wilden meedoen. Voor de jongere groep en later ook oudere groepen werden er nieuwe spelen ontwikkeld. Scouting was geboren!

 

http://dierobben.nl/die-robben/

lees ook dit artikel over scouting