Wieringermeer, 31 maart 2021

Nieuw onderzoek onderstreept de rol van Catrinus Douma als sleutelfiguur in het verzet 1940 – 1945.

In het boekje ‘Catrinus Douma (1917 – 1945), sleutelfiguur in het verzet’ publiceert Anita Blijdorp nieuwe informatie over de Slootdorper die op 9 februari 1945 in Zaandam werd gefusilleerd door de Duitse bezetter.

DIRECT naar: Catrinus Douma_DEF_vs12JULI2022_AB


Sleutelfiguur in het verzet

In 2020 was het 75 jaar geleden dat er een eind aan het leven kwam van verzetsman Douma. Hij werd 27 jaar. Catrinus kwam in 1938 in de Wieringermeer, woonde in Slootdorp, en was een sleutelfiguur in het verzet, hij organiseerde: hulp aan onderduikers, een lokale editie van verzetskrant Trouw, illegale voedselvoorraden, hulp aan spoorwegstakers, enz.

In 2008 schreef Pier Montsma een artikel in de Kroniek over deze vergeten verzetsstrijder. Pogingen van oud-Slootdorper en tijdgenoot van Douma, Marinus Meeuwsen om een straat naar hem vernoemd te krijgen, liepen toto 2011 op niets uit.

75 jaar Vrijheid werd in Slootdorp aangrepen om de schijnwerpers te zetten op deze vergeten verzetsstrijder. Familie en poldergenoten onthulden op 6 juni in Slootdorp het Catrinus Doumaplein onthuld bij de protestantse kerk aan de Langeweg. Hier is ook een monument geplaatst ter nagedachtenis aan alle verzetsmensen uit de periode 1940 – 1945.

Catrinus Douma, 1917-1945, ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal

Catrinus Douma en gedenksteen op Eerebegraafplaats Bloemendaal.

Veel geld nodig voor hulp aan onderduikers

In de aanloop naar 6 juni 2020 en ook daarna kwam veel meer, nog onbekende informatie naar boven. Uit aanvullend onderzoek kwam waardevolle informatie naar boven over de oorlogstijd in de Wieringermeer en in het bijzonder over de persoon Catrinus Douma.

Zo blijkt dat Douma in het vroege voorjaar van 1944 is ingeschakeld door de top van de landelijke LO om een geldbedrag van 70 duizend gulden op te halen, bestemd voor het verzorgingswerk van onderduikers in de Wieringermeer en omstreken. Hij fietste daarvoor, samen met Nicolaas de Regt, vanuit Friesland naar Barendrecht en vervolgens naar de polder. Het geld was op 20 januari 1944 buitgemaakt via een overval op het postkantoor van Oud-Beijerland.

De mannen maakten de fietstocht omdat voor de verzorging van onderduikers geld nodig was, heel veel geld. En de Wieringermeerbevolking, met familiebanden overal in Nederland, bleek hiervoor een uiterst behulpzaam netwerk.
Hoe de contacten precies zijn gelegd weten we niet maar Catrinus werd vroeg in 1944 door de uit Oud-Beijerland afkomstige Nicolaas Jan de Regt ingeschakeld. Hij was bekend in de Wieringermeer, twee zusters van hem waren getrouwd met poldergenoten: Adriana (Sjaan) Van Damme – De Regt (aan de Kanaalweg in Middenmeer); en Maatje (Ma) Meulenberg – De Regt aan de Zuiderdijkweg. Nicolaas de Regt was een van de leiders van LO Oud-Beijerland maar moest eind augustus 1943 onderduiken in Barendrecht.

Omdat beide heren niet onder hun echte naam op pad konden, hadden zij vervalste papieren bij zich. Op die van Nico de Regt staat: B.J. Leenheer en Catrinus heette voor de gelegenheid  J. van der Velde.

Nicolaas Jan de Regt (1914 - 1980) verzetsman Oud-Beijerland

Nicolaas Jan de Regt (1914 – 1980) verzetsman Oud-Beijerland, fietste samen met Catrinus Douma met 70 duizend gulden op zak naar de Wieringermeer.

 

Gratis publicatie

In een online uitgave (pdf) zijn alle tot nu toe gevonden bronnen bij elkaar gebracht. De lezer leert zo meer over de persoon Catrinus Douma en over zijn sleutelrol in het verzet in de Wieringermeer.

Boek
38 pagina’s
tekst en afbeeldingen
Beschikbaar als pdf (gratis):  Catrinus Douma_DEF_vs12JULI2022_AB

 

ps.
Alleen online beschikbaar.

Mocht de belangstelling voor gedrukte exemplaren groot zijn, dan zullen we eerst de kosten in kaart brengen van een beperkte oplage in print.

Informatie: Anita Blijdorp, mob. 06 1330 5403. E-mail: anitablijdorp@gmail.com

Catrinus Doumaplein aan de Langeweg in Slootdorp