Op 2 september 2017 overleed op 96-jarige leeftijd ingenieur Cees den Otter. De naam den Otter is in de Wieringermeer onlosmakelijk verbonden met proefboerderij De Oostwaardhoeve aan de Nieuwesluizerweg. Jarenlang zwaaide ingenieur den Otter hier de scepter over de proefboerderij voor de akkerbouw en experimenten in de landbouwmechanisatie.

Cees was op en top gemeenschapsman, ouderling in de gereformeerde kerk, lid van de gemeenteraad (ARP), secretaris van het schoolbestuur en secretaris van Lelypark in Wieringerwerf. Na zijn pensionering woonden Cees en zijn vrouw Maartje aan de Koningin Julianalaan in Slootdorp.

Portret in Trouw

Op voordracht van Anita Blijdorp schreef freelance journalist Dana Ploeger een portret van Cees den Otter voor dagblad Trouw, rubriek Naschrift.

Cees den Otter hield van experimenteren

16-10-2017  –  “Akkerbouwer Cees den Otter hield van experimenteren. Via hard werken en zelfstudie werkte hij zich op tot landbouwkundig ingenieur. Later vroeg hij zich af of hij met zijn beroemde proefboerderij zijn gezin niet tekort had gedaan.

Hij zag de landbouw letterlijk onder zijn handen groeien. Op de boerderij in Barendrecht waar hij opgroeide werden de bieten nog met de hand gerooid. Later zou hij in opdracht van het landbouwinstituut IMAG in Wageningen menig landbouwmachine introduceren, die hij testte op zijn proefboerderijen.”

Lees in het digitale archief van dagblad Trouw het portret van akkerbouwer Cees den Otter.

Cees den Otter (1927 - 2017)

Cees den Otter (1921 – 2017). Copyright Erven den Otter