Woensdag 15 november 2023
Onderwerp: Dijken rondom de Wieringermeer
Spreker: Lars Boon
Aanvang: ca. 20.30 uur. Na de pauze van de ledenvergadering Genootschap om 20.00 uur.
Locatie: Theaterzaal Cultuurschuur
Lars Boon (geboren te Hoogwoud) werkt als museumdocent in het Rijksmuseum en het Scheepvaartmuseum. Hij werkt mee aan publicaties met historische onderwerpen. Verder is Lars podcastmaker, o.a. van de podcasts The Dutch Historian, Ongezouten en De Dijk.
Samen met Marlies Buurman (zie: dijk.nl) werkt Boon in 2023 aan een podcast over dijken en dijkmagazijnen in de Wieringermeer. Zij nemen de luisteraars mee in gesprekken met uiteenlopende mensen. Lars schets in deze podcast een nieuw, eigen verhaal over het ontstaan van ons gebied en hij werpt een blik op de toekomst. Voor een muzikale omlijsting neemt Lars deze avond zijn gitaar mee.
Zaterdag 21 oktober 2023
Onderwerp: Tijd van wederopbouw
Spreker: dhr. David Schipper, geboren in 1930, Wieringermeerder van het eerste uur.
Aanvang: 14.00 uur (inloop 13.30 uur)
Locatie: filmzaal Cultuurschuur
Eind 1945 als de polder voor de 2e keer droog is, ziet het oog zover het kan kijken slik, ruïnes, chaos. Voor overheid en bewoners zat er niks anders op, aan de slag!
David Schipper heeft als jonge man, in 1946 werd hij 16 jaar, van dichtbij meegemaakt hoe de overheid de oorlogs- en waterschade aanpakte en wat er op het bordje van bewoners terecht kwam. Greep deze unieke kans! Het is zeer de moeite waard de heer Schipper te horen vertellen.
EERDERE LEZINGEN
Zaterdag 18 april 2020 (coronatijd, onder voorbehoud) Geen soldaat kan de polder regeren! De Noord-Hollandse waterschappen tijdens de Tweede Wereldoorlog
Aanvang: 14.30 uur
Sprekers: Thea en Jan de Roos
Lezing door de historici Thea en Jan de Roos. Aan de hand van foto’s en documenten vertellen zij over de lotgevallen van de Noord-Hollandse waterschappen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Thea zoomt in op de waterschappen en besteedt uiteraard aandacht aan de dramatische onderwaterzetting van de Wieringermeer op 17 april 1945.
Na de pauze vertelt Jan over de zuivering van waterschaps- en polderbestuurders na de oorlog. Welke rol speelde NSB-burgemeester en heemraad Aris Saal? Hoe werd er geoordeeld over zijn daden en die van zijn broer, NSB-provinciebestuurder Jan Saal?
Dinsdag 25 februari 2020
Aanvang lezing circa 20.30u, na het officiële gedeelte van de vergadering.
De tuinbouwveilingen van Medemblik
Sprekers: de heren Atze Kamma en Arnold de Greeuw
Medemblik: eind 19e eeuw begint in het Achterom de eerste veiling. De veiling heeft vervolgens een roerige tijd ondergaan, die gekenmerkt wordt door afsplitsing van veilingen, verhuizingen van veilinggebouwen, de tweede wereldoorlog, het samengaan tot de MEO en de uiteindelijke sluiting in 1972.
De presentatie geeft een chronologisch overzicht met diverse foto’s van de veilinggebouwen, schuiten, treinen en vrachtwagens tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw.
Dinsdag 26 november 2019
Campus De Terp
spreker: Age Miedema
Stichting Sport en Welzijn Wieringermeer
Zaterdag 13 april 2019,
Vooruitblik op 75 jaar vrijheid, Herdenken en herinneren
Herdenkingspalen Vliegtuigcrashes WO2.
Sprekers: Anita Blijdorp, Mark Hakvoort en Chris Dijkshoorn
27 Februari 2019
Polderkoorts, hoe de Zuiderzee verdween
Spreker Emiel Hakkenes (auteur)
27 November 2018
De Nieuwe Afsluitdijk
spreker
www.denieuweafsluitdijk.nl
20 februari 2018
‘Polderpioniers, Het verhaal van een boerenfamilie’
Spreker: Marian Rijk (auteur)
28 november 2017
Filmvertoning Herwinnen door werken – hoe wij Nederland zagen (Marofilm, 1945)
Spreker: Rommy Albers (curator filmmuseum Eye)
Naar de filmrecensie
28 februari 2017
Geothermie in de Wieringermeer
Spreker: Robert Kielstra
Naar het verslag Een reis door de tijd
28 januari 2017
Het middeleeuwse Wieringermeer
Jasper Leek volgt momenteel zijn masterstudie archeologie aan de Universiteit van Leiden. In 2016 heeft hij stage gelopen bij Archeologie West-Friesland en daar heeft hij de Wieringermeer onderzocht voordat het ‘onze’ Wieringermeer was. In de 12e en 13e eeuw hebben hier al mensen gewoond en hebben zij ook dijken gebouwd.
lees hier het verslag van de lezing
15 november 2016
Leven van de wind
Spreker: Marbel de Graaf-Montsma
Naar het verslag ‘Leven van de wind‘
16 februari 2016
De grote werklozenstaking van 1936
spreker: Bart Lankester
Korte weergave lezing:
De weidse Wieringermeer met zijn rijke gronden en inmiddels volwassen erven geldt als één van de parels van de Zuiderzeewerken. Een knap stukje polderwerk waarmee Nederland nog immer pronkt in binnen- en buitenland. Gemakshalve vergeten we hoeveel bloed, zweet en tranen bij de ontginning en het gebruiksklaar maken zijn gevloeid. Vooral toen op grote schaal werklozen in de polder werden ingezet die het zware werk vaak niet aankonden.
Acht weken stempelen
Terwijl de lonen en uitkeringen omlaag bleven gaan en de voedselprijzen almaar stegen, voerde de overheid ook nog eens een rouleersysteem in. Dit betekende dat na vier weken werk de arbeiders vier tot soms acht weken moesten stempelen, zodat veel gezinnen nog dieper in de armoede zonken. In april 1936 pikte een grote groep werklozen het niet meer. Onder aanvoering van enkele honderden Wieringers – vooral anarchisten van Drentse afkomst – legden ze spontaan het werk neer. In veel randgemeenten werd het voorbeeld gevolgd en samen trokken ze in een grote demonstratie door het gewoonlijk bedaarde stadje Hoorn.
Foto aangeleverd door Bert Lankester: De staking door arbeiders in de werkverschaffing duurde twee weken. De paar werkwilligen moesten worden bewaakt door de veldwachters.
Trien de Haan, enige vrouw in stakingscomité
De grootste staking ooit in de kop van Noord-Holland duurde twee weken. In het stakingscomité zat één vrouw die zich voor én achter de schermen nadrukkelijk liet gelden: Trien de Haan, een linkssocialiste uit Hoorn. Trien was mijn oudtante, de zus van mijn oma. Momenteel schrijf ik de biografie van haar boeiende en turbulente leven.
Hoe verliep de staking? Wat ging eraan vooraf? En wat was het resultaat? In de lezing worden deze vragen en tal van andere facetten belicht in een terugblik op een bijzonder hoofdstuk uit de geschiedenis van de Wieringermeer. Met een opvallende rol van de Wieringers én, niet te vergeten, van een revolutionaire Westfriese boerendochter.
Over Bart Lankester
Bart Lankester (1955) is historicus, journalist en tekstschrijver. Sinds 2006 woont hij op Wieringen. Bij het onderzoek naar het leven van Trien de Haan ontdekte hij dat zij een belangrijke rol speelde in de staking van 1936 in de Wieringermeer. In haar biografie, die naar verwachting in 2017 verschijnt, wordt deze staking voor het eerst uitgebreid beschreven.
Over Trien de Haan is meer te lezen op
- http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/Zwagerman
- https://www.facebook.com/Het-strijdbare-leven-van-Trien-de-Haan-1891-1986-844488722309122/?ref=aymt_homepage_panel
Straatfoto van Trien de Haan voor het Amsterdam CS door onbekende fotograaf, ca. 1930 (particuliere collectie).