Slootdorp, zondag 3 april 2016 – De TMVNoord-Holland organiseerde de jaarlijkse provinciale ploegwedstrijden op het land van Kommer Klok aan de Klieverweg. Een zon overgoten dag. Meer dan 50 deelnemers lieten hun kunsten zien van het ploegen met een één, twee of drieschaarploeg.

Secuur baantjes trekken

Er waren zelfs gasten uit Emmeloord, die ook mee ploegden, maar zij deden niet mee aan de strijd om het kampioenschap. Nadat als teken van start rond elf uur de vlag in top was gehesen werd er heftig geploegd, gemeten en beoordeeld. De beginvoor werd eerst door de jury beoordeeld en daarna konden de heren en één vrouw aan de slag. Heel secuur werden de eerste baantjes getrokken. Halverwege werden de ploegen opnieuw ingesteld omdat het net niet goed genoeg was en weer werd er gemeten. Er volgde overleg over de instelling van de ploegen, en hoe ze het nog beter konden doen, met mede deelnemers en met familie of bezoekers. De grond viel mooi om en de voren waren kaarsrecht. Maar niet iedereen kreeg het voor elkaar om het zo recht te krijgen. Met her en der een minuscuul bochtje en een niet zo mooi begin en eind vielen ze net buiten de prijzen.

Bijzondere schijfeg

Halverwege het traject werd een demonstratie gegeven met een oude schijfeg. Deze schijfeg is in 1938 met de familie Geluk uit Zeeland naar de polder gekomen. De eg heeft de onderwaterzetting van 1945 overleefd omdat de toenmalige eigenaar Geluk het werktuig weer mee heeft genomen naar Zeeland, op een dekschuit samen met een Mc Cormick rupstrekker. Na twee jaar is de familie Geluk teruggekeerd naar de polder met schijfeg en rupstrekker. De derde generatie Geluk heeft deze schijfeg onlangs overgedragen aan de werkgroep Oude Glorie. De eg is gerestaureerd en de hardhouten lagers, een bijzonderheid!, behoefdene geen vervanging, omdat deze wonderwel nog in goede staat waren.

Uitslag

De prijswinnaars in de eerste categorie rondgaand getrokken met twee scharen:

 1. Rico Swuste uit Sijbekarspel met 159pnt
 2. Wim van Dam uit Wieringerwerf met 158pnt
 3. Menno de Graaf uit Anna Paulowna met 152pnt.

In de tweede categorie rondgaand gedragen met twee scharen vóór 1960 waren de eerste drie:

 1. Co Looyensteyn uit Breezand met 170pnt
 2. Jan Luken uit Oudkarspel met 140pnt
 3. Co Kamper jr. uit Heerhugowaard met 127.

In de tweede categorie rondgaand gedragen ná 1960 met twee scharen waren de winnaars:

 1. Co Kamper sr. uit Oudkarspel met 147pnt
 2. André Veldman uit Heerhugowaard met 147pnt
 3. Michel Regenmortel en Vok Waaiboer uit Anna Paulowna met 138pnt.

De derde categorie heen- en weergaand vóór 1960 met één schaar eindigde als volgt:

 1. Marco Ridder uit Zuidermeer met 144pnt
 2. Cor Scholten uit Breezand met 142pnt
 3. Willem Keesoom uit ’t Veld met een tweewieler met 120pnt.

In de derde categorie ná 1960 heen- en weergaand met één schaar waren de prijswinnaars:

 1. Gerard Looyensteyn uit Breezand met 155pnt
 2. Jelle Pauzenga uit Zuidermeer met 145pnt
 3. Cees van Baar uit Midden Beemster met 133pnt.

Alle eersteprijswinnaars hebben het recht om deel te nemen aan de landelijke kampioenschappen komende herfst. Het was een prima georganiseerde wedstrijd waar veel belangstelling voor was. Op 23 en 24 april 2016 start er vanaf het bedrijf van Ad van de Veldt aan de Cultuurweg een tourrit met circa 100 oude tracktoren door de kop van Noord- Holland.

Ina Hoogenbosch-Glas

Meer op: Oude Trekker en Motoren Vereniging Noord-Holland 

De 16-jarige Bas Pronk tijdens ploegwedstrijden 2015 georganiseerd door OTMV Noord-Holland

Foto Ina Hoogenbosch – Glas. Ploegwedstrijden OTMV Noord-Holland, 2015. De 16-jarige Bas Pronk is de jongste deelnemer. Bas laat de ploeg zakken voor het onderdeel heen- en weer gaand ploegen.