Het project ‘Gat in de dijk’ van De Kop Werkt! IJsselmeerkust is afgerond. Langs de Noorderdijkweg in de Wieringermeer staat een nieuw uitkijkpunt en het verouderde monument is opgeknapt en verplaatst. Het monument is een blijvende herinnering aan de ontploffing van een deel van de dijk langs het IJsselmeer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hierdoor kwam de Wieringermeer weer onder water te staan. Op 17 april 2020 is dit precies 75 jaar geleden. Informatieborden lang het wandelpad vertellen over de geschiedenis.

 

Het uitkijkpunt en het monument

Het uitkijkpunt is een lang wandelpad, dat ook voor mindervaliden toegankelijk is. De start is bij de ingang naar de dijk bij het zwarte dijkmagazijn ofwel ‘het Huis van niets’. Dit is tegenover het dijkgatsbos langs de Noorderdijkweg in de Wieringermeer. Langs de weg staat het nieuwe monument. Dat is gemaakt van het oude monument dat verderop langs de weg stond. Deze was aan vervanging toe. Als men langs het monument loopt en het pad volgt, komen mensen op het uitkijkpunt. In het midden van het wandelpad is een rustpunt waar je op een informatiebord kan lezen over de flora en fauna van de Wielen. Deze informatie is afkomstig van Staatsbosbeheer.

 

Op het verste deel van het uitkijkpunt heb je zicht op het natuurgebied ‘De Wielen’ met daarin een fundering van een pand wat voor het grootste gedeelte is weggespoeld tijdens de onderwaterzetting. Deze fundering is van de paardenstal van pachter P. Bierma. Over deze gebeurtenis lees je meer op het informatiebord dat op het platform van dit uitkijkpunt staat. De teksten op de borden zijn in het Nederlands, Engels en Duits. Het historisch genootschap Wieringermeer en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier hebben hierbij geholpen. Ook staat er een bankje op dit punt, deze is geschonken door de aannemer.

 

Herdenking op 17 april

Het uitkijkpunt en het monument zijn dit jaar gerealiseerd om de gebeurtenis van de onderwaterzetting (ook wel de inundatie) van de Wieringermeer, van 17 april 1945 te herdenken. Dan is het precies 75 jaar geleden dat de dijk op twee plaatsen tot ontploffing werd gebracht door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Doordat de dijk werd opgeblazen liep de Wieringermeerpolder binnen twee dagen onder water.

NH Nieuws maakte een mooie  reportage van de nieuwe herdenkingsplek.

 

Uitvoering en ontwerp

HB adviesbureau heeft geholpen met dit project technisch te ondersteunen. Het aannemersbedrijf J. Koper & Zn. B.V. was verantwoordelijk voor de uitvoering. Het project is tot stand gekomen door een samenwerking met het historische genootschap Wieringermeer, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Staatsbosbeheer. De Kop Werkt! IJsselmeerkustbeleving heeft het project gefinancierd.

 

De Kop Werkt!  

Het uitkijkpunt Gat in de dijk valt onder ‘De Kop Werkt!’. Dit is een regionaal stimuleringsprogramma van de vier kopgemeenten Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen en de provincie Noord-Holland. Wij werken samen aan een toekomstbestendige regio. Dat doen wij door continu kansen te benutten die de kracht van de regio versterken. Daarbij gaat het om de ontwikkeling van havens, agribusiness, energiesector, toerisme, bereikbaarheid en leefomgeving.

 

Meer informatie op www.dekopwerkt.nl.

 

Kroniek, Periodiek van Historisch Genootschap Wieringermeer, nummer 86, 2020/2