Ruimhartige sponsoring voor jeugdboek. Een ontdekkingstocht langs oorlogs-monumenten in de Wieringermeer. Lessen over democratie, veiligheid, vrede.

Het 4-meicomité Wieringermeer deelt in februari 2025 circa 275 exemplaren uit van Het Namenboek. Reis langs oorlogsmonumenten in de Wieringermeer. Leerkrachten en docenten gaan er in maart en april 2025 met hun leerlingen mee aan de slag. Vijf sponsoren trokken ruimhartig de portemonnee voor dit sympathieke project.

  • Rabobank Dividend Fonds
  • Windfonds Windpark Wieringermeer
  • Rotary Wieringerland
  • Gemeente Hollands Kroon via:
  • Hollands Kroonse Uitdaging

(Tekst loopt door onder de afbeeldingen)

Jeske van Oosten overhandigt namens Rabobank Dividend Fonds een cheque aan voorzitter Otto Smit.

Ontdekkingstocht

Met het Namenboek kunnen leerlingen van groepen 7/8 aan alle basisscholen en van de onderbouw RSG Wiringherlant ontdekken wat er tijdens 1940-1949 in de Wieringermeer en in Indonesië is gebeurd. De slachtoffers van toen, de mensen die we elk jaar op 4 mei herdenken, krijgen in dit boek een gezicht in een persoonlijk verhaal. Wie waren zij? Wat is er gebeurd? Om te kunnen herdenken is gedeelde kennis nodig over wat er in het verleden is gebeurd. Kennis ook over het soms weinig mooie verleden.

Voor tekst en vormgeving van Het Namenboek tekenden auteur Anita Blijdorp en Studio Deksels Design. Meer informatie over de inhoud volgt in 2025.

80 jaar Vrijheid

Het 4-meicomité Wieringermeer sluit met dit project aan bij het Lustrumjaar 80 Jaar Vrijheid. We vieren dat de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden ten einde kwam. Dankzij de inzet van militairen van de geallieerde landen en met hulp van het verzet werd Nederland bevrijd. We herdenken de slachtoffers die daarbij vielen.