Bezoek de site werkdorpwieringermeer.nl. Geschiedenis Joods Werkdorp Nieuwe Sluis, levensbeschrijvingen en meer.

 

Lancering website werkdorpwieringermeer.nl

Op zaterdag 20 maart 2021 was het 80 jaar geleden dat meer dan 200 leerlingen van het Joods Werkdorp Wieringermeer door de Duitse bezetter werden afgevoerd naar Amsterdam. Velen werden vrij snel daarna vermoord in verschillende concentratiekampen. De lancering van de website  www.werkdorpwieringermeer.nl vond plaats op deze bijzondere dag. De site is ontwikkeld door onderzoeker Roel Wittink uit Amsterdam.

Digitaal monument

De site geeft een inkijkje in het reilen en zeilen van het Joods Werkdorp tussen 1934 en 1941. Over iedere vermoorde leerling is een levensbeschrijving opgenomen. Verder staan er verhalen op over de geschiedenis van het Joods Werkdorp en over de namenrol die in de hal van het Gemeenschapshuis hangt. Het monument in de tuin van het Gemeenschapshuis telt 197 herdenkingssteentjes. De namen op de steentjes staan ook op de rol, die is als leidraad gebruikt om tot dit monument te komen.

Opleidingsplek

Er zijn vanaf 1934 vele jonge mensen in het werkdorp geweest. Vele hebben de opleiding af kunnen maken en geëmigreerd, of later gevlucht naar Israël, USA, Zuid Amerika en andere landen.In 1941 verbleven circa 300 leerlingen en begeleiders in het Werkdorp. Velen zijn in 1941/1942 vanuit Amsterdam op transport gezet naar de vernietigingskampen. Een enkeling heeft het overleefd. Op 20 maart 1941 bleven 60 jonge mensen op de boerderij om de oogst veilig te stellen. In augustus 1941 werd het werkdorp definitief gesloten.

Namenmonument 

Marieke Roos en Ina Hoogenbosch hadden in 2019 het plan opgevat voor een fysiek Namenmonument voor de vermoorde voormalige bewoners Joods Werkdorp Wieringermeer. Vanwege corona werd de onthulling twee keer uitgesteld. Om toch de gebeurtenis van 80 jaar geleden waardig te gedenken, is op zaterdag 20 maart 2021 de site www.werkdorpwieringermeer.nl  in ‘de lucht’ gegaan. Het Namenmonument met de 197 herdenkingsstenen is bekostigd door de lokale bevolking en vele sbedrijfssponsoren.

Het Namenmonument werd op 6 oktober 2021 geopend.

Site werkdorp wieringermeer in het nieuws

Over de website, bekijk: nhnieuws, digitaal momument

DIRECT naar www.werkdorpwieringermeer.nl