Bezoek de site werkdorpwieringermeer.nl. Geschiedenis van het werkdorp, levensbeschrijvingen leerlingen, en meer.

 

Lancering website werkdorpwieringermeer.nl

 

Op zaterdag 20 maart 2021 was het 80 jaar geleden dat meer dan 200 leerlingen van het Joods Werkdorp Wieringermeer door de Duitse bezetter werden afgevoerd naar Amsterdam.  Velen werden vrij snel daarna vermoord in verschillende concentratiekampen.

Op 20 maart was de lancering van de website  www.werkdorpwieringermeer.nl.

Namenmonument

Een onthulling van het namenmonument was voor de tweede keer niet mogelijk.  In 2020 was het themajaar 75 Jaar bevrijding en het was dat jaar op 20 maart  79 jaar geleden dat de 200 joodse leerlingen en begeleiders werden afgevoerd naar Amsterdam.  Twee initiatiefneemsters, Marieke Roos en Ina Hoogenbosch, hebben gemeend een monument op te richten voor deze vermoorde voormalige bewoners. De voorbereidingen begonnen in 2019.

Uitstel onthulling

Op 20 maart 2020 zou de onthulling zijn. Door de coronamaatregelen moest de onthulling van het namenmonument afgeblazen worden. Dit jaar 2021 zou een mooie gelegenheid zijn voor een herkansing: 80 jaar na dato. Maar ook dit keer mocht het niet zo zijn, nog steeds vanwege corona.

Om toch een gedenkwaardig dag te hebben is op zaterdag 20 maart 2021 de website www.werkdorpwieringermeer.nl  in ‘de lucht’ gegaan.
De site is ontwikkeld door onderzoeker Roel Wittink uit Amsterdam.

Digitaal monument

De site geeft een inkijkje in het reilen en zeilen van het Joods Werkdorp tussen 1934 en 1941. Over iedere vermoorde leerling is een levensbeschrijving opgenomen.

Verder staan er verhalen op over de geschiedenis van het Joods Werkdorp en over de namenrol die in de hal van het Gemeenschapshuis hangt. Het monument in de tuin van het Gemeenschapshuis telt 197 herdenkingssteentjes. De namen op de steentjes staan ook op de rol, die is als leidraad gebruikt om tot dit monument te komen.

Opleidingsplek

Er zijn vanaf 1934 vele jonge mensen in het werkdorp geweest. Vele hebben de opleiding af kunnen maken en geëmigreerd, of later gevlucht naar Israël, USA, Zuid Amerika en andere landen.In 1941 verbleven circa 300 leerlingen en begeleiders in het Werkdorp. Velen zijn in 1941/1942 vanuit Amsterdam op transport gezet naar de vernietigingskampen. Een enkeling heeft het overleefd. Op 20 maart 1941 bleven 60 jonge mensen op de boerderij om de oogst veilig te stellen. In augustus 1941 werd het werkdorp definitief gesloten.

Sponsoring

Het monument met de 197 herdeningssteentjes is bekostigd door de lokale bevolking en vele bedrijfssponsoren.

Website in het nieuws

Over de website, bekijk: nhnieuws, digitaal momument

DIRECT naar www.werkdorpwieringermeer.nl