Maart 2023 – Het verhaal van verzetsman Catrinus Douma (1917-1945) is omgezet van online pdf naar gedrukt boek.

Op veler verzoek bewerkte Anita Blijdorp het online document (uit 2021) om naar een gedrukt boek.
Dankzij donaties konden de kosten van vormgever en een deel van de drukkosten betaald worden.

Boek:
100 pagina’s en veel foto’s.
Met noten en een bronnen en literatuurlijst
Prijs: € 10,- (excl. verzendkosten)

Verkoop:

– Middenmeer, De Bewuste Drogist, Brugstraat 39A.
– Wieringerwerf, Schoenmakerij Wijnand van der Meer, Terpstraat 37A.
– Slootdorp bij John Elfring Supermarkt, Brink 56.
– Elke zaterdagmiddag bij Historisch Genootschap, Cultuurschuur.
– Medemblik, het Oorlogsmuseum, Zeldenrust 5.
– Amsterdam bij het Verzetsmuseum.
Bestellen en opsturen: e-mail anitablijdorp@gmail.com.

 

DIRECT naar boekpresentatie 11 maart 2023:

11 maart Boekpresentatie in Slootdorp

 

Onderzoek in etappes

2020: 75 jaar Vrijheid

In 2020 was het 75 jaar geleden dat er een eind aan het leven kwam van verzetsman Douma. Hij werd 27 jaar. Catrinus kwam in 1938 in de Wieringermeer, woonde in Slootdorp, en was stimulator van verzetswerk: hulp aan onderduikers, organiseren van een lokale editie verzetskrant Trouw, leveren van illegale voedselvoorraden, hulp aan spoorwegstakers, enz.

In 2008 schreef Pier Montsma een artikel in de Kroniek over deze vergeten verzetsstrijder. Pogingen van oud-Slootdorper en tijdgenoot van Douma, Marinus Meeuwsen om een straat naar hem vernoemd te krijgen, liepen op niets uit.

Het lustrumjaar, vieren van 75 jaar Vrijheid werd in Slootdorp aangrepen om de schijnwerpers te zetten op deze vergeten verzetsstrijder. In aanwezigheid van familie en poldergenoten werd op 6 juni werd in Slootdorp het Catrinus Doumaplein onthuld bij de protestantse kerk aan de Langeweg. Hier is ook een monument geplaatst ter nagedachtenis aan alle verzetsmensen uit de periode 1940 – 1945.

Catrinus Douma, 1917-1945, ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal

Catrinus Douma en gedenksteen op Eerebegraafplaat Bloemendaal

 

Sleutelfiguur

In de aanloop naar 6 juni 2020 en ook daarna kwam veel meer, nog onbekende informatie naar boven. Uit aanvullend onderzoek kwam waardevolle informatie naar boven over de oorlogstijd in de Wieringermeer en in het bijzonder over de persoon Catrinus Douma.

Zo blijkt dat Douma in het vroege voorjaar van 1944 is ingeschakeld door de top van de landelijke LO om een geldbedrag van 70 duizend gulden op te halen, bestemd voor het verzorgingswerk van onderduikers in de Wieringermeer en omstreken. Hij fietste daarvoor, samen met Nicolaas de Regt, vanuit Friesland naar Barendrecht en vervolgens naar de polder. Het geld was op 20 januari 1944 buitgemaakt via een overval op het postkantoor van Oud-Beijerland.

Voor het verzorgingswerk van onderduikers was geld nodig, veel geld. De Wieringermeerbevolking, met familiebanden overal in Nederland, bleek een uiterst behulpzaam, netwerk.
Hoe de contacten precies zijn gelegd weten we niet maar Catrinus werd vroeg in 1944 door de uit Oud-Beijerland afkomstige Nicolaas Jan de Regt ingeschakeld. Hij was bekend in de Wieringermeer, twee zusters van hem waren getrouwd met poldergenoten: Adriana (Sjaan) Van Damme – De Regt (aan de Kanaalweg in Middenmeer); en Maatje (Ma) Meulenberg – De Regt aan de Zuiderdijkweg. Nicolaas de Regt was een van de leiders LO Oud-Beijerland maar moest eind augustus 1943 onderduiken in Barendrecht.

Nicolaas Jan de Regt (1914 - 1980) verzetsman Oud-Beijerland

Nicolaas Jan de Regt (1914 – 1980) verzetsman Oud-Beijerland, fietste samen met Catrinus Douma met 70 duizend gulden op zak naar de Wieringermeer.

 

De online uitgave (pdf) uit 2021 telt 38 pagina’s A-4 aan tekst en afbeeldingen.  Catrinus Douma-Sleutelfiguur-in-het-verzet1940-1945-auteur3-AnitaBlijdorp-2021

 

 

Informatie: Anita Blijdorp, mob. 06 1330 5403. E-mail: anitablijdorp@gmail.com

Catrinus Doumaplein aan de Langeweg in Slootdorp