Nieuw onderzoek onderstreept de rol van Catrinus Douma als sleutelfiguur in het verzet 1940 – 1945.

 

Op de fiets van Barendrecht naar de Wieringermeer met 70 duizend gulden op zak.

In het boekje ‘Catrinus Douma (1917 – 1945), sleutelfiguur in het verzet’ publiceert Anita Blijdorp nieuwe informatie over de Slootdorper die op 9 februari 1945 in Zaandam werd gefusilleerd door de Duitse bezetter.

 

DIRECT naar   Catrinus Douma-Sleutelfiguur-in-het-verzet

Let op: de pdf is de geactualiseerde versie d.d. 27 mei 2021.

 

2020: 75 jaar Vrijheid

In 2020 was het 75 jaar geleden dat er een eind aan het leven kwam van verzetsman Douma. Hij werd 27 jaar. Catrinus kwam in 1938 in de Wieringermeer, woonde in Slootdorp, en was stimulator van verzetswerk: hulp aan onderduikers, organiseren van een lokale editie verzetskrant Trouw, leveren van illegale voedselvoorraden, hulp aan spoorwegstakers, enz.

In 2008 schreef Pier Montsma een artikel in de Kroniek over deze vergeten verzetsstrijder. Pogingen van oud-Slootdorper en tijdgenoot van Douma, Marinus Meeuwsen om een straat naar hem vernoemd te krijgen, liepen op niets uit.

Het lustrumjaar, vieren van 75 jaar Vrijheid werd in Slootdorp aangrepen om de schijnwerpers te zetten op deze vergeten verzetsstrijder. In aanwezigheid van familie en poldergenoten werd op 6 juni werd in Slootdorp het Catrinus Doumaplein onthuld bij de protestantse kerk aan de Langeweg. Hier is ook een monument geplaatst ter nagedachtenis aan alle verzetsmensen uit de periode 1940 – 1945.

Catrinus Douma, 1917-1945, ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal

Catrinus Douma en gedenksteen op Eerebegraafplaat Bloemendaal

 

Sleutelfiguur

In de aanloop naar 6 juni 2020 en ook daarna kwam veel meer, nog onbekende informatie naar boven. Uit aanvullend onderzoek kwam waardevolle informatie naar boven over de oorlogstijd in de Wieringermeer en in het bijzonder over de persoon Catrinus Douma.

Zo blijkt dat Douma in het vroege voorjaar van 1944 is ingeschakeld door de top van de landelijke LO om een geldbedrag van 70 duizend gulden op te halen, bestemd voor het verzorgingswerk van onderduikers in de Wieringermeer en omstreken. Hij fietste daarvoor, samen met Nicolaas de Regt, vanuit Friesland naar Barendrecht en vervolgens naar de polder. Het geld was op 20 januari 1944 buitgemaakt via een overval op het postkantoor van Oud-Beijerland.

Voor het verzorgingswerk van onderduikers was geld nodig, veel geld. De Wieringermeerbevolking, met familiebanden overal in Nederland, bleek een uiterst behulpzaam, netwerk.
Hoe de contacten precies zijn gelegd weten we niet maar Catrinus werd vroeg in 1944 door de uit Oud-Beijerland afkomstige Nicolaas Jan de Regt ingeschakeld. Hij was bekend in de Wieringermeer, twee zusters van hem waren getrouwd met poldergenoten: Adriana (Sjaan) Van Damme – De Regt (aan de Kanaalweg in Middenmeer); en Maatje (Ma) Meulenberg – De Regt aan de Zuiderdijkweg. Nicolaas de Regt was een van de leiders LO Oud-Beijerland maar moest eind augustus 1943 onderduiken in Barendrecht.

Nicolaas Jan de Regt (1914 - 1980) verzetsman Oud-Beijerland

Nicolaas Jan de Regt (1914 – 1980) verzetsman Oud-Beijerland, fietste samen met Catrinus Douma met 70 duizend gulden op zak naar de Wieringermeer.

 

Gratis beschikbaar

In een online uitgave (pdf) zijn alle tot nu toe gevonden bronnen bij elkaar gebracht. De lezer krijgt een rijke indruk van Catrinus Douma, wie hij was als persoon en over zijn sleutelrol in het verzet in de Wieringermeer.

Het boekje, 38 pagina’s tekst en afbeeldingen, als pdf: Catrinus Douma-Sleutelfiguur-in-het-verzet1940-1945-auteur3-AnitaBlijdorp-2021

 

ps. Deze publicatie is alleen online beschikbaar.
Mocht de belangstelling voor gedrukte exemplaren groot zijn, dan zullen we eerst de kosten in kaart brengen van een beperkte oplage in print.

Informatie: Anita Blijdorp, mob. 06 1330 5403. E-mail: anitablijdorp@gmail.com

Catrinus Doumaplein aan de Langeweg in Slootdorp