Oude Glorie

Het vorig seizoen van ‘Oude Glorie’ was glorieus. Een initiatief  wat grote belangstelling had. Dit jaar stellen ze de deuren weer open, vanaf de 1e zaterdag van mei tot en met de 1e zaterdag van Oude Glorieseptember, van 13.00 uur tot 17.00 uur. Het Genootschap voor de Geschiedenis van Wieringermeer kreeg vaak materiaal aangeboden waar ze geen ruimte voor had. Op deze manier konden we het aangebodene toch een plekje geven. Ooit was het als hobby  begonnen en 3 jaar geleden, hebben een aantal verzamelaars hun handen ineengeslagen en  besloten. om gezamenlijk de verzamelde gereedschappen en land- en tuinbouwmachines ten toon te stellen. De oude glorie van de Wieringermeer herleeft! De vele gereedschappen, die gebruikt zijn bij het in cultuur brengen van deze polder, zijn hier te zien. De verhalen van het werken met deze materialen zijn onlosmakelijk verbonden met het gereedschap en ze brengen zo de geschiedenis weer tot leven. Samen met het Genootschap voor de Geschiedenis van Wieringermeer, zijn ze om de tafel gaan zitten en kwam ‘Oude Glorie’ tot leven. De deuren werden open gezet voor de geïnteresseerden en dat bleek echt een schot in de roos. Veel mensen brengen zelfs hun spullen bij een van deze verzamelaars en dit krijgt dan weer een mooi plekje in zijn schuur of loods . Er zijn, tijdens de openingsuren, verschillende materialen te zien en bij een ieder is het weer anders. Zo zijn er onder andere oude paardenploegen, landbouwmachines en trekkerploegen, zeg maar het grotere spul. Bij weer een ander zijn er oude tractoren, waaronder vooral John Deere landbouwmachines en oude auto’s. Ook is er heel veel klein gereedschap te zien en oude huishoudelijke artikelen. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om een tuin te bezichtigen. Weer een ander heeft oud gereedschap en huishoudelijke artikelen, het kleinere spul. Diverse landbouwmachines zijn in verschillende schuren te bezichtigen. Elke eigenaar vertelt er graag over. De verzamelaars van ‘Oude Glorie’ zijn gedreven met hun hobby bezig en nemen u graag mee in de geschiedenis. Ook kunt u er terecht voor bijvoorbeeld filmpjes over het verwerken van vlas en over de Wieringermeerpolder .
Vanwege het grote succes van afgelopen jaren gaan zij er de komende jaren mee door.

Open: elke eerste zaterdag van mei t/m september van 13.00 – 17.00 uur.

Grote(re) groepen zijn ook van harte welkom en wilt u op een andere dag langs komen, dan is dit veelal ook mogelijk, maar dan graag even bellen voor een afspraak.
Wilt u meer weten over ‘Oude Glorie’ of over de deelnemers, dan graag contact opnemen met de voorzitter, dhr. G. Roza, telefoon 0227 601215.

 

Graag tot ziens!