Inleiding: De grote rol die de Oude Zeug speelde in de levens van jong en oud uit Kreileroord en wijde omgeving!
Mei 2006: we genieten van een fietstochtje door de polder en komen aan op de Oude Zeug.

Tot onze grote schrik zien we, dat het grasveld langs het water één grote bouwput is geworden.

De steiger waar vanaf je, zonder je te bezeren aan de basaltblokken, het water in kunt gaan, is aan het oog onttrokken door een urinoir en Dixi. Er liggen gigantische stalen pijpleidingen en overal staan bouwwerktuigen.
Hoe anders was het er in onze jeugdjaren.

De Oude Zeug was een haven waar volop gerecreëerd werd. Via het kleine schelpenstrandje kon je het water in lopen. Daar leerde onze generatie elkaar zwemmen; zwembad “de Terp” was er immers nog niet. De durfallen, die zich goed konden redden in het water, doken vanaf de kade en van aangemeerde schepen de diepe haven in, of zwommen naar de pier aan de overkant. Op de grasvelden en tegen de dijkhelling kon je op je handdoek heerlijk zonnen en er stonden zelfs twee zwarte, houten kleedhokjes. En was de meegebrachte “Greenspot”, zonder prik, of de limonade op, dan was daar altijd nog de diepvries op de dijk voor het huis van havenmeester Van Gelder met de lekkerste likijsjes van de hele wereld!

Vooral in de zomervakanties wemelde het er van de mensen, niet alleen overdag, maar ook in de avonduren. Want na een dag hard werken op het land, was een koele duik een verademing; gemakshalve werd er ook zeep meegenomen, zodat je niet alleen opgefrist maar meteen ook “schoon” was. De Oude Zeug was voor de jongeren uit de wijde omgeving een plaats om elkaar te ontmoeten. Eigenlijk was het een van de eerste hangplekken in de polder, maar dan een waar niemand last van had.

En in deze unieke omgeving, rond het zacht kabbelende IJsselmeerwater, zijn heel wat romances ontstaan.

Onderschrift foto: De dijkhelling met daarop de twee zwarte kleedhokjes

Verteld door: Paulien Deijkers – Smit, geboren aan de Oosterkwelweg, thans wonende in het dorp Wieringerwerf.
Periode: jaren 1965 tot 1975
Plaats: Haven “De Oude Zeug”.