SAM_3105

Afgelopen zondag 3 april werden de provinciale ploegwedstrijden gehouden op het land van Kommer Klok aan de Klieverweg te Slootdorp. Een zon overgoten dag. Meer dan 50 deelnemers lieten hun kunsten zien van het ploegen met een één, twee of drie schaar ploeg. Er waren zelfs gasten uit Emmeloord die ook mee ploegden maar zij deelden niet mee in de strijd. Nadat rond elf uur de vlag in top werd gehesen als teken van de start werd er heftig geploegd, gemeten en beoordeeld. De beginvoor werd eerst door de jury beoordeeld en daarna konden de heren en één vrouw aan de slag. Heel secuur werden de eerste baantjes getrokken. Halverwege werden de ploegen weer opnieuw ingesteld omdat het toch net niet goed genoeg was en weer werd er gemeten. Er werd overlegd over de instelling van de ploegen en hoe ze het nog beter konden doen met mede deelnemers en familie of bezoekers. De grond viel mooi om en de voren waren kaarsrecht. Maar niet iedereen kreeg het voor elkaar om het zo recht te krijgen. Met her en der een minuscuul bochtje en een niet zo mooi begin en eind vielen ze net buiten de prijzen.

Bijzondere schijfeg

Halverwege het traject werd er een demonstratie gegeven met een oude schijfeg. Deze schijfeg is in 1938 met de familie Geluk uit Zeeland

schijfeg

demonstratie met een schijfeg van vóór 1938

naar de polder gekomen. Het heeft de onderwaterzetting overleefd omdat de toenmalige eigenaar Geluk het weer mee heeft genomen op een dekschuit samen met een Mc Cormick rupstrekker naar Zeeland. Na twee jaar zijn ze weer terug gekeerd met de schijfeg en rupstrekker. De derde generatie Geluk heeft deze schijfeg onlangs overgedragen aan de Oude Glorie. De eg is gerestaureerd en de houten lagers behoefte geen vervanging omdat deze wonderwel nog in goede staat waren. Het waren hardhouten lagers wat een bijzonderheid is.

 

Uitslag

De prijswinnaars in de eerste categorie rondgaand getrokken met 2 scharen waren: Rico Swuste uit Sijbekarspel met 159pnt, Wim van Dam uit Wieringerwerf met 158pnt, Menno de Graaf uit Anna Paulowna met 152pnt. In de tweede categorie rondgaand gedragen met twee scharen vóór 1960 waren de eerste drie: Co Looyensteyn uit Breezand met 170pnt, Jan Luken uit Oudkarspel met 140pnt en Co Kamper jr. uit Heerhugowaard met 127. In de tweede categorie rondgaand gedragen ná 1960 met twee scharen waren de winnaars; Co Kamper sr. uit Oudkarspel met 147pnt, André Veldman uit Heerhugowaard met 147pnt, Michel Regenmortel en Vok Waaiboer uit Anna Paulowna met 138pnt. In de derde categorie heen-en weergaand vóór 1960 met één schaar eindigde Marco Ridder uit Zuidermeer met 144pnt op de eerste plaats, Cor Scholten uit Breezand met 142pnt op de tweede plaats en Willem Keesoom uit ’t Veld met een tweewieler op een derde plaats met 120pnt. In de derde categorie ná 1960 heen- en weergaand met één schaar waren de eerste drie; Gerard Looyensteyn uit Breezand met 155pnt, Jelle Pauzenga uit Zuidermeer met 145pnt en Cees van Baar uit Midden Beemster met 133pnt. Alle eersteprijswinnaars hebben het recht om deel te nemen aan de landelijke kampioenschappen komende herfst. Het was een prima georganiseerde wedstrijd waar veel belangstelling voor was. Op 23 en 24 april start er vanaf het bedrijf van Ad van de Veldt aan de Cultuurweg een tourrit met circa 100 oude tracktoren door de kop van Noord- Holland.

SAM_2907                SAM_2912SAM_2960

 

 

 

SAM_2915                   SAM_2976          SAM_2920

 

 

 

 

SAM_2981SAM_3138      SAM_3094