Wieringerwerf, 8 februari 2016 – Stichting Vrienden van het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo is op zoek naar honderd ontbrekende herdenkingstegels van boerderijen en dienstwoningen in de Wieringermeer. Eigenaren van geveltegels kunnen helpen de naoorlogse collectie Wieringermeertegels compleet te maken en van verhalen te voorzien.

 

Tijdens de wederopbouwjaren na 1945 zijn veel gebouwen in de Wieringermeerpolder gesierd met een herdenkingstegel. Ergens naast de hoofdingang of voordeur zijn die tegels keurig ingemetseld. Het gaat om honderden tegels in verschillende uitvoeringen:  met kleur, zonder kleur, geglazuurd of ongeglazuurd. Ook de afbeeldingen variëren zoals de foto’s laten zien. In de archiefruimte van het Genootschap liggen enkele exemplaren en de informatie bij de tegels, geschreven door Martien van Langerak.

Herdenkingstegel onderwaterzetting

Herdenkingstegel onderwaterzetting 1945

 

Wieringermeer in collectie ‘Tegels op locatie’

Met het project ‘Tegels op locatie’ ijvert het Tegelmuseum voor een complete serie geveltegels Wieringermeer tijdens de wederopbouw. Zo heeft een van de Vrienden van dit museum in de afgelopen maanden vele polderkilometers gereden en van 159 tegels al informatie vastgelegd: het adres en daarbij foto’s van het gebouw en van de tegel. Naar schatting ontbreken er nog honderd tegels en bijbehorende basisgegevens.

 

 

 

Uw hulp is welkom voor aanvullen serie Wieringermeertegels
Voor het compleet maken van de serie vraagt de Stichting Vrienden van… uw hulp. Stuur uw foto’s, het adres en aanvullende verhaal naar de conservator van dit museum. Adresgegevens staan onderaan.

 

In het noorden van de polder weinig tegels
Niet alle boerderijen en dienstwoningen hebben zo’n tegel in de gevel.  In het noorden van de Wieringermeer zijn ze vrijwel niet te vinden. De gebouwen op die hoger gelegen gronden waren tijdens de inundatie zodanig intact gebleven dat de oude muren deels waren blijven staan.

 

Collectie Wieringermeertegels op internet
Een deel van de collectie Wieringermeertegels is al op internet te bekijken:  http://www.nederlandstegelmuseum.nl/insitu/insitu_route_list.php?routenaam=WED-WIE
Of typ in uw browser: tegels op locatie wieringermeer; daar verschijnt een link.

 

Contactgegevens Nederlands Tegelmuseum
Bezoekadres: Eikenzoom 12, 6731 BH Otterlo.
Mail: johan.kamermans@nederlandstegelmuseum.nl.  Vermeld als onderwerp: ‘Tegels op locatie: Wieringermeer wederopbouw’.
www.nederlandstegelmuseum.nl

Herdenkingstegel 1945 Opnieuw ontworsteld

Herdenkingstegel Opnieuw ontworsteld