Na een uitstel van twee jaar gaan wij verder met het plaatsen van de herdenkingspalen.
Het programma op zaterdagmiddag 21 mei begint om 14.00 uur in de Cultuurschuur Wieringerwerf.

 

Beste (oud)bewoner en geïnteresseerde(n),

Aanstaande , 21 mei, zijn het twee herdenkingspalen op de Schelpenbolweg te Slootdorp. De eerste voor een Engels verkenningsvliegtuig van het type Mosquito code DZ316, naast de kruising Schelpenbolweg – Den Oeverseweg. En de tweede in de bocht nabij huisnummer 46 voor de bemanningsleden van de Nederlandse Fokker type CV-E code 645.

Wie zijn wij?

De Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon. In de Tweede Wereld Oorlog zijn er meer dan 40 vliegtuigen in onze gemeente Hollands Kroon neergestort. In de Wieringermeer alleen al zijn er meer dan 35 geallieerde vliegeniers omgekomen. Door donaties is het mogelijk om de herdenkingspalen te plaatsen nabij de crash locatie. Op de paal is een informatiepaneel geplaatst met een QR code die doorverwijst naar onze website voor meer gedetailleerde informatie.

Waarom een herdenkingspaal?

Zoals de Engelsen uitdrukking “Lest we forget”. Laten we niet vergeten wat deze jonge mensen gaven, sommige hun leven, voor onze vrijheid. Oorlog leek ver weg maar mede door oorlog in Oekraïne, opeens weer heel actueel en dichtbij.
De Fokker herdenkingspaal: De tweedekker van het type Fokker CV-E code 645 kreeg boven de polder een motor- storing en maakte een noodlanding op 12 mei 1940 op kavel E48 in de bocht nabij nr. 46. De beide bemanningsleden, de piloot Evert M. Hoekstra (31 jaar) en de waarnemer Roelof van den Heuvel (24 jaar), stapten geschrokken uit.

 

De Mosquito herdenkingspaal: Op 9 mei 1943 stortte een tweemotorige Mosquito code DZ316 verkenningsvliegtuig neer. Het vliegtuig brak in de lucht in stukken. De brokstukken kwamen over een groot gebied verspreid terecht op de grond onder andere op de Wierweg, Schelpenbolweg en Klieverweg.

De Mosquito vloog een metrologische verkenningsvlucht boven Nederland. De piloot Peter F. Hall (27 jaar) en de navigator William C. Woodruff (21 jaar) landen met hun parachute. Het vliegtuig werd neergeschoten door een Duitse Focke-Wulf FW190 jager, verantwoordelijk hiervoor was de piloot Hauptmann Robert Olejnik.

Bij beidecrashes raakte er niemand van de Wieringermeer bewoners gewond.

Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon
We verzamelen in de Cultuurschuur bij de Historische vereniging Wieringermeer. In samenwerking met het

Oorlogsmuseum Medemblik, komen er twee Amerikaanse legertrucks uit WOII. De legertrucks worden bestuurd door ervaren chauffeurs en achterin gaat er een bijrijder mee. Op de bankjes van de oude legertrucks zijn zitkussens gemaakt. Er is beperkt plaats, mocht u mee willen rijden, dan graag opgave via de email voor 14 mei.

Het programma zaterdagmiddag 21 mei.
14:00 : Ontvangst in de Cultuurschuur te Wieringerwerf
14:30 : Toespraken
14:45 : Vertrek met eigen vervoer of Amerikaanse legertrucks naar de Schelpenbolweg
15:00 : Aankomst en onthullingsceremonie herdenkingspaal Mosquito DZ316
Locatie: kruispunt Schelpenbolweg – Den Oeverseweg
15:15 : Aankomst en onthullingsceremonie herdenkingspaal Fokker C.V-E 645
Locatie: de berm van kavel E48, in de bocht van de Schelpenbolweg nabij huisnummer 46
15:30 : Vertrek met de legertrucks en weer terug naar de Cultuurschuur
16:00 : Terugkomst Cultuurschuur en afsluiting

De herdenking is openbaar. Helaas kunnen wij niet iedereen persoonlijk of per post uitnodigen. Voor meer informatie bezoek onze website www.shhk.nl of voor vragen over de bemanning, de crash en achtergrond informatie kunt u mailen naar mark@shhk.nl
Wij danken u voor de enthousiaste reacties en donaties die wij hebben ontvangen naar aanleiding van onze eerdere onthullingen.
Bij voorbaat dank voor uw begrip en medewerking.
Met vriendelijke groet,
namens de Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon,
Mark Hakvoort
Mobiel +31 6 233 44 594
www.shhk.nl