Verteld door: Klaas Iwema
Periode van 1936-2007
Plaats Middenmeer.

Koninklijke onderscheiding
We zijn in het voorjaar van 1936 van Zuidhorn naar de Wieringermeer verhuisd, naar een gemengd bedrijf van 52 ha. Ik was toen 10 jaar. Het was een erg kale boel hier. Eerst heb ik nog een jaar op de Openbare Lagere School van meester Aalders gezeten, daarna naar de Mulo in Medemblik. Toen de Duitsers de polder onderwater zetten verhuisden we naar Abbekerk, naar een veebedrijf van de fam Schipper. Onze beide arbeiders van Sitter en van de Wal kregen elk een paard en wagen om te verhuizen.

Toen de polder weer droog was werd een noodwoning gebouwd. In 1945 ging ik naar de landbouwschool in Schagen. We kwamen toen in Logement het Vosje te zitten omdat de Duitsers in de landbouwschool zaten. Het volgende jaar kwamen wij in de landbouwschool. In november 1956 moest ik onder dienst, en in februari 1957 op de boot naar Indi?. Ik werd aan boord hulpfoerier omdat de anderen haast allemaal zeeziek geworden waren. In een maand tijd ben ik 10 kilo gegroeid. In Indi? aangekomen kreeg ik meteen een Bren in mijn handen geduwd, een eenvoudige mitrailleur. Al die tijd heb ik in West Java doorgebracht, het laatste jaar in de bergen van Garut op een theeplantage.
Het hele Indi? -tijdperk heb ik een dagboek bijgehouden. Zo hebben we verschillende beschietingen meegemaakt en 1 keer plofte een eigengemaakte landmijn vlak achter me, waaraan ik een doof oor heb overgehouden. In maart 1950 kwamen we weer thuis, daarna heb ik een paar jaar thuis op de boerderij geholpen. Mijn vader wilde nog lang niet stoppen, dus toen ben ik 4 jaar bedrijfsleider geworden op de boerderij van wed. Langereis aan de Ulkeweg. Daar woonden we in een noodwoning. Ondertussen hadden wij 3 kinderen, Inge, Annelies en Job. Toen ik 65 werd moest ik stoppen met huren van de Domeinen en volgde Job mij op. We verhuisden naar Brugstraat 34 en wonen daar nog. 2 jaar geleden is mijn vrouw overleden. Ik ben nu (in 2007) 81 en het gaat heel goed. Ik heb een mooie hobby: handboog schieten in Heerhugowaard, en ben ondertussen erelid geworden en tevens de oudste van de club. Vanaf 1968 lid en nu erelid. Bij de Oranjevereniging ben ik ongeveer 30 jaar penningmeester geweest. 10 jaar geleden heeft de Oranjevereniging mij voorgedragen voor een lintje, zodoende ben ik ook nog Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Geschreven door: Annie Munter.