Een melding over Wieringermeer pareltjes die gevonden waren op het land deed mij verbazen, hier parels? Ik heb er enkele mee gekregen om verder onderzoek naar te doen.

Ik heb contact gekregen met een student archeologie. Hij heeft voor mij andere studenten benadert. Ik heb foto’s aan ze laten zien van de ‘pareltjes’. Een student geoloog antwoordde als volgt;

 

‘..Ik kan me voorstellen dat schelpen (net als hun familie/ soortgenoten de oesters) weleens zandkorreltjes binnen krijgen en dan net als oesters omringen met een beschermd laagje. Alleen in de wateren waar oesters leven bevinden zich bepaalde opgeloste stoffen waardoor je echt parels krijgt, terwijl je in de Wieringermeer het met een ander soort te maken hebt. Als ik het goed kon zien op de foto zitten er een soort ringen in de doormidden geslagen parel. En nu ik nog beter kijk zie ik zelfs dat het midden een soort van “holte” is waar de zandkorrel zit/ heeft gezeten.

 

Via de faculteit van aardwetenschappen liet een bijna afgestudeerd geoloog die er veel verstand van heeft weten dat;

‘…het om ‘gewone’ kiezels gaat die door weer en wind (en vooral water, ‘natuurlijk’) mooi rond zijn gepolijst. De witte “ringen’ die je bij de doorsnede van de steentjes ziet, zijn sporen van fysische verweringen. (Effect van zon, water, temperatuur e.d.)

Dus het zijn niet echt hele speciale steentjes… Maar ze zijn wel erg mooi! ………’

pareltjes-k41-vd-sar

Wieringermeerpareltjes dwarsdoorsnede. Foto: RHG

Weer een ander meldt;

‘..Je zegt dat ze afkomstig zijn van schelpjes… Ik kan me b.v. voorstellen dat schelpen (net als hun familie/soortgenoten de oesters) weleens zandkorreltjes binnen krijgen en die dan net als oesters omringen met een beschermd laagje. Alleen in de wateren waar oesters leven bevinden zich bepaalde opgeloste stoffen waardoor je echt parels krijgt, terwijl je in de Wieringermeer het met een ander soort te maken hebt. Als ik het goed kon zien op de foto zitten er een soort van ringen in de doormidden geslagen parel. En nu ik nog beter kijk zie ik zelfs dat het midden een soort van “holte” is waar de zandkorrel zit/heeft gezeten.

Maar goed ik zal eens even rondvragen hier en misschien dat jij ook nog wat meer info hebt.

Het is erg jammer dat het geen echte parels zijn maar het zijn wel echte Wieringermeerparels!! En die zijn zeldzaam!

RHG

pareltjes-deel-3